Hogyan kezeljük, ha hisztizik a gyerek?

Minden gyerek átmegy egy olyan szakaszon az életében, amikor csakis azt a kiutat látja céljai elérésére, ha hisztizik.

Valljuk be őszintén, ilyenkor azért sokunkban elkezd motoszkálni az a gondolat, hogy most ezt miért is csinálja és ha már csinálja, akkor hogy lehetne leállítani és kezelni???

Nos, nem egyszerű!

De azt hiszem, azt el lehet mondani, hogy az elsődleges cél, hogy átvegyük a hatalmat az egész szituáció felett és megfelelő önuralommal tudjuk kezelni, bár ez néha nem egyszerű.

Amikor már a hiszti addig fajul, hogy dührohama van a gyereknek, vagy már földhöz vágja magát és úgy hisztizik, akkor nem biztos, hogy megfelelő higgadtsággal kezelik a szülők.

Pedig pont most jön el az a pillanat, amikor is elő kell, hogy vegyük a fapofát és egy nagy levegőt venni és elképzelni, hogy a függönyt elhúzzák…… és TESSÉK….. indulhat az előadás.

Miért is???

Mert ha azt látja rajtunk a gyerek, hogy sebezhetőek vagyunk és mi is idegesek leszünk, akkor annál jobban fog ez a dühroham tovább fokozódni.

De ha viszont nem látja a feszültséget és idegeskedést, hanem csak a közönnyel van szemben, akkor nem érti a helyzetet és észreveszi, hogy a hisztivel nem éri el azt, amit elszeretne.

Időbe fog telni mire rájön, de rá fog jönni és ha többször megismétlődik, akkor azt fogja észrevenni, hogy más úton kell haladni. Persze utána el kell neki magyarázni, hogy mi a helyes út és hogyan is kellett volna kérnie, vagy elérni azt, amit szeretett volna. Legközelebb működni fog.

Nyilván el kell magyarázni a gyereknek egy-két Varázsszót.

Ami állhat, a Kérem szépen, Köszönöm szépen és a Légy szíves szavakból.  Ha legközelebb elkezdene hisztizni csak, mond ezt:

  • Ne haragudj, de ezt nem értem! – Na, ezt Ő sem fogja, mert hirtelen megrökönyödik, mert nem érti miről is beszélsz.

Mond neki, hogy hiányzik egy Varázsszó és akkor lehet, hogy te is érteni fogod, amit kérni szeretne.

És ha végre kimondja, akkor dicsért meg, hogy:

  • Na, látod, így a varázsszóval mindjárt jobban értem, ügyes vagy, megy ez.

Meg kell értetni, hogy ha szépen kér, akkor hamarabb eléri a célját és akkor még büszke is vagy rá.

Tehát legközelebb, csak egy varázsszó szükséges és megy minden, mint a karikacsapás.

Persze ez mind szépen hangzik, de valahogy el is kell érni idáig. Mert mi van akkor, ha mégis hisztizik, akkor mik azok az apróságok, amivel az adott helyzetet menteni lehet.

Íme, néhány ötlet, amit lehet alkalmazni:

  • Kerüld a negatív kifejezéseket

 Próbálj meg beszélgetni a gyerekkel és feltétlen figyelj arra, hogy ne használj negatív kifejezéseket.  Például ne azt mond neki, hogy:

Nem akarom, hogy így viselkedj, vagy Ne hisztizz, vagy Nem szép dolog, amit művelsz, hanem próbálj meg pozitivitást sugallni felé. Hanem szólítsd fel például így:

Szeretném, ha ezt… vagy Kérlek szépen ezt….

Ha nincs benne negatív hangvételű kifejezés, akkor hitelesebb vagy, mert ellenkező esetben egy csata kezdete lesz.

  • Kövesd figyelemmel a gyerek igényeit

Jó ötletnek tűnik, ha figyelemmel kíséred a gyerek igényeit és így lehet, hogy meg tudod előzni a bajt, hogy kitörjön a hiszti cunami.

A legtöbb gyerek házsártossá válik akkor, ha éhes, vagy álmos, vagy csak egyszerűen unatkozik, mert már jó ideje veled kell a sorban állnia. Ha ezek, amik előhozzák, belőle a kisördögöt akkor inkább próbáld megnyugtatni ez jobban fog segíteni, mintha Te is ideges lennél és elkezdesz vele veszekedni.

  • Szemkontaktus

Ez nem csak a gyerekeknél igaz, de a felnőtteknél is, hogy érdemes beszélgetés közben a másik szemébe nézni. Ezzel sok mindent elárul egy beszélgetés.

Fontos ugyanezt a gyerekeknél is alkalmazni, mert nem hiszem, hogy jó megoldás az, ha a szoba egyik sarkából egy másik szoba másik sarkába kiabálunk át, miközben szól a tévé a hang terjedése útjában.

Persze, hogy nem veszi figyelembe a gyerek, mert úgy van vele, ha fontos, akkor úgy is ide jön Anya, vagy Apa.

Nem kell kiabálni sem, ha nem ért elsőre a gyerek a szóból, egyszerűen oda kell menni hozzá és leereszkedni a szintjére, mármint hajolj közel hozzá, ne dedóba menj át és vedd fel a szemkontaktust és így beszélj vele, még ha belecsempészel egy apró érintést is, akkor hidd el, hogy rád fog koncentrálni.

  • Legyen a kezében játék, ami megnyugtatja

Sokszor a gyerekeknél a napi rutin alatt is rájuk jön a hiszti.

Egy jó módszer, ha egy kedves játékot elvisz akár fürdeni magával, vagy vicces szappanokat-szivacsokat veszünk nekik.  Fontos, hogy a gyerekek tudják is, hogy mit miért csinálnak.

Mond el neki, hogy a fürdés azért van, hogy tiszta és illatos legyen a tested, a fogmosás azért, hogy szép csillogó legyen a fogad és akkor mindjárt nagyobb élvezettel mennek bele a napi rutinba, ha érdekességet-játékosságot látnak benn.

A mai modern világban, viszont már egyszerű, mert tele vagyunk jobbnál jobb Applikációkkal, ami számunkra a tanulás számára a játék. Egy jó matematikai, vagy helyesírás gyakorló, amivel a gyakorlás mellett tanul is.

  • Legyen előtte jó példakép

Akár hiszed, akár nem a legtöbb gyerek azt teszi, amit lát és követi a példaképeket az életében.

Az első és legfontosabb példakép minden gyerek számára az az Anyja és Apja. Ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő példaképek legyünk, mert minden mozdulatunk és rezdülésünk figyelve van és jó eséllyel válik a gyerek is olyanná amilyenek mi magunk is vagyunk.

  • Legyen idő egymásra

A szülőnek mindig oda kell figyelni arra, hogy megfelelő időt tölt-e a gyerekkel.

Lehet, hogy állandóan dolgozol, vagy otthon is csak a teendőkön jár az eszed és egyszerűen elsuhansz a mindennapok mellett.  Ez talán megmagyarázza azt a tényt, hogy a gyereked miért viselkedik úgy, hogy mindenen hisztizik.

Csak egyszerűen fel akarja hívni magára a figyelmet. A Te felelősséged az, hogy igen is néha horgonyozz le és egy kicsit megnyugodva odafigyelj a gyerek igényeire is.

  • Kérj segítséget

Szülőnek lenni nem egy séta galopp a parkban.

Csak Te tudsz azon segíteni, hogy ez a feladat könnyebb vagy nehezebb lesz számodra.  Igen is, ha kell és szükség van rá akkor kérj segítséget barátoktól, rokonoktól, vagy aki a legfontosabb a Párodtól.

Osszátok meg a munkát egymás közt és máris több minden jön le a válladról és így több figyelmet tudsz fordítani a gyerekedre.

Érdemes átgondolni, hogy sokszor miért is van az, hogy a gyerek nyűgös, vagy netalán hisztizik. Lehet, hogy csak saját magunkba kell nézni és egy kicsit jobban odatenni magunkat. A lényeg, hogy keressük a miértekre a választ.

2017-03-23T18:12:33+00:00 március 23rd, 2017|Gyermekekről|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet