A kínai gerinctorna története

Azért, mert maga a tornagyakorlat kínai eredetű. A gyakorlatok több mint háromezer éves múltra tekintenek vissza.

A hagyományos kínai orvoslás ágához tartozik a torna, amelyet légzés- és mozgásterápiának nevezünk.

Összesen négy terápiás módszer létezik, az első az akupunktúra és moxa, a második a manuál terápia, a harmadik a gyógyszeres- és táplálkozás terápia, a negyedik pedig a légzés- és mozgásterápia.

1974-ben Hunan megyében, Changsha városában ásatások során bukkantak rá a gyakorlatokat ábrázoló 100 x 50 cm-es selyem anyagra.

Az ásatások során több tornagyakorlatot ábrázoló szobrot is találtak. A selyem darabon több mint negyven féle gyakorlat látható, amelyen nők és férfiak, fiatalok és idősek egyaránt végzik a gyakorlatokat.

Ez talán a legkorábbi fennmaradt egészségmegőrzés céljából készült dokumentáció.

Tehát ezekből is kikövetkeztethető, hogy már akkoriban is nagy figyelmet fordítottak az emberek a test edzésére, amelyet egészségük megőrzése céljából végeztek.

A mozgás kultúra továbbra is fennmaradt Kínában, hiszen aki járt már ott, biztosan találkozott parkban tornázó emberekkel.

Teljesen mindegy, hogy most gerinctornát, vagy tajcsit, vagy csikungot, stb  gyakorol a parkban, a lényeg hogy odafigyel testére, megmozgatja azt saját egészsége érdekében és azon kívül a gyakorlatokat helyesen lélegezve hajtja végre.

Továbbra is kitartok amellett, hogy az egyik legfontosabb mozzanat a tornában a légzés, amelyre nagyon oda kell figyelni.

Egészségmegőrzés szempontjából fontos a Qi (chi) energia, vagy életenergia, amelyhez nagyon fontos a helyes levegővétel is.  A tradicionális kínai orvoslás szerint a Qi az maga az élet.

Ha elszáll a Qi, akkor az illető meghalt. Amikor megszületünk, akkor rendelkezünk bizonyos mennyiségű Qi-vel (születés előtti Qi) amely semmivel sem pótolható. Azonban, létezik egy úgynevezett születés utáni Qi is, amely pótolható.

Attól függően, hogy ki mennyire figyel oda teste táplálására, annak függvényében erősödik vagy gyengül a Qi. Ezt a Qi-t pedig minőségi táplálékból és friss levegőből lehet leginkább feltáplálni, megerősíteni.

Azonban ha rossz minőségű ételeket fogyasztunk és nem használjuk ki a tüdőnk teljes kapacitását, akkor elég hamar elgyengül a Qi, amely többek között megbetegedéshez, öregedéshez, energiátlansághoz vezethet.

Forrás: Tolnai Klári

2018-05-17T09:12:27+00:00 április 9th, 2017|Gerinc, Tolnai Klári|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet