Húsvéti kalács tökmaggal

Azt hiszem, már mindenki tisztában van vele, hogy a cukor nem megfelelő tápanyagforrás az emberi szervezetnek.

Amennyire lehet, kerüljük, vagy helyettesítsük más érdekes és finom alapanyaggal. Íme, egy kalács, amiben a cukros kakaó helyett tökmagot tett Hadarik Rita.

A gyerekekkel megbeszéltük, hogy ahol csak lehet, drasztikusan csökkentjük a cukros hozzávalókat. Így lett ennek a kalácsnak is a tölteléke a tökmagliszt, nem pedig kakaó. Ettől érdekesebb lesz az íze, és vékony zöld csíkok díszítik a kalácsszeleteket tőle.

Hozzávalók:

100 g graham liszt, 400 g fehér liszt, 50 g finom szemű nádcukor, csipet só, ½ mk vanília őrlemény, ½ kezeletlen citrom héja, 200 ml tej, 50 g vaj, 2+1 tojás, 20 g friss élesztő, 3 ek tökmagliszt

A cukorból vegyünk el egy teáskanálnyit, és tegyük a felmelegített tejbe, majd morzsoljuk rá az élesztőt.
Hagyjuk, hogy felfusson. Közben a vajat olvasszuk fel. Két tojást lazán verjünk fel. A liszteket összekeverjük a csipet sóval, a cukorral, vaníliával, a citrom reszelt héjával.

A száraz keverékbe öntsük bele a felfuttatott tejet, a tojásokat, és az olvasztott vajat. Keverjük össze, majd 4-5 percen át dagasszuk a tésztát. Ezt követően fedjük le, és kelesszük 1 órán át. Ha megkelt, vékonyan lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki 1 cm vastag téglalappá.

A maradék egy tojást válasszuk ketté. A fehérjét lazán verjük fel, kenjük át vele a tésztalapot, erre szórjuk egyenletesen a tökmaglisztet.

A papír segítségével szorosan feltekerjük egy rúddá a tésztát, a széleit jól elcsípjük, hogy ne dőljön szét.
a tésztarúdon csavarjunk párat, majd formázzuk karika alakúra. Szintén a papír segítségével tegyük át a kalácsot egy sütőlapra.

A maradék tojássárgáját egy pici vízzel keverjük ki, és ezzel kenjük át a tészta felületét.

TIPP: Apró szemű zabpehellyel, durvára tört magokkal meg lehet szórni a tetejét.

A tepsit 30-40 fokos előmelegített sütőbe tesszük, egy kicsit rá is nyithatjuk a sütő ajtaját, és a duplájára kelesszük.

Amikor szép magas már a tészta, felemeljük a hőmérsékletet 180 fokra légkeverésen, és kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje.

Ha kihűlt, szeleteljük.

Forrás: Hadarik Rita

2018-05-17T09:16:20+00:00 április 9th, 2017|Hadarik Rita, Receptek|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet