Az esti mese lényege

Sokszor halljuk azt a médiából és egyéb szakkönyvekből, hogy olvassunk a gyermekünknek, mert az jót tesz a fejlődésének. Igen nagy előnnyel indul neki a gyermekünk az életnek, ha folyamatosan kapja ezeket az ingereket, melyeket az olvasás szépségével szívhat magába.

Ez a tudás mindig is erőssége lesz, mert ezzel is egy olyan világot tudunk teremteni neki, amiben a képzelőereje a fellegekben jár.

Íme, néhány gondolat Hanula Erikától, miért is jó az olvasás.

Javítja a szövegértést

Ahogy tanul beszélni a gyerek, úgy találkozik először teljesen egyszerű, majd egyre összetettebb mondatokkal, sztorikkal, történésekkel. Így tudja egyre ügyesebben értelmezni a mesék összefüggéseit, és így fog egyre inkább megerősödni a szövegértése. A rendszeresség viszont nagyon fontos, mint minden készség elsajátításánál.

Bővíti a szókincset

Mindig azt mondom a diákjaimnak, hogy úgy tudják a legjobban bővíteni a szókincsüket, ha sokat olvasnak. És tényleg, ez a lényeg. Minél több verbális inger éri a gyereket, annál több szót, szófordulatot, kifejezést fog ismerni, annál jobban fogja látni az összefüggéseket. Ezt a “minél többet” pedig a legjobban és legszórakoztatóbban a rendszeres (esti) mesékkel érheti el a szülő.

Fejleszti a belső képi világot

Az, hogy valamit el tudjunk képzelni hihetetlenül fontos. Ez most lehet, hogy nagyon furcsán hangzik, de látom és tapasztalom, hogy felnőtt korra mennyire beszűkül az ember képzeletvilága. El se tudja képzelni, hogy másként is lehet élni, dolgozni, létezni, mint ahogy éppen van – még akkor sem, ha az nem jó. Minden fejben dől el, de ehhez előbb képesnek kell lennünk a fejünkben “látni” a célt.

A belső képi világ fejlesztése pedig a felolvasott (vagy fejből mondott) esti mesékkel kezdődik!

Közös élmény

Az egyik legintimebb és legvarázslatosabb együttlét a gyerekekkel, amikor úgy olvasunk esti mesét, hogy közben összekuckózunk. A közös mesélések alkalmával együtt éljük át a főhős kalandjait, együtt izgulunk, szorítunk, drukkolunk, és együtt érezzük azokat az érzelmeket, amiket a mese kivált belőlünk. Ha szülőként azt akarjuk, hogy  a gyerekeink kamasz korban is akarjanak majd (néhanapján) velünk lenni, akarják megosztani az érzelmeiket velünk, akkor elengedhetetlen, hogy kisgyerekkorban átéljük ezeket a közös élményeket. A meseolvasás kiváló alkalom a kapcsolódásra, a közös “tér” megteremtésére.

Azonosulás  a szereplőkkel

Egy gyerekben hihetetlen sok és intenzív érzelem van. Persze a legtöbbjét még képtelen nevén nevezni, de attól még ott vannak. Ha pedig a mesében talál egy olyan figurát, akinek az érzelmei, helyzete hasonlít az övéhez, azzal a figurával könnyen tud azonosulni. Így “tapasztalhatja” meg másodkézből, hogy nem baj, ha fél valaki, az akadályokat attól még leküzdheti őket. Nem baj, ha hibát követ el, azokat ki lehet javítani. Nem baj, ha tanácstalan, a külvilág majd a segítségére lesz. És a sor még a végtelenségig folytatható.

Olvasóvá nevelni csak olvasva lehet

Ha valaki szeret olvasni, annak olyan lesz az élete, mint aki nem egy, hanem száz és száz életet él meg, mert minden szereplő bőrébe belebújik. Egyszerűen, aki szeret olvasni, annak gazdagabb lesz az élete. Hatalmas ajándék az, ha a szülő meg tudja szeretteti az olvasást a gyerekével. Ennek a folyamatnak pedig az első lépése a pici korban megkezdett, majd rendszeressé váló esti mesélés.

És hogy milyen idős korban kezdjük és hány éves korig olvassunk esti mesét?

Szerintem erre nincs aranyszabály, addig jó mesét olvasni, amíg a gyerek igényli.

Hanula Erika írása

A teljes cikket itt láthatod: http://www.csupaszivmagazin.hu/miert-van-szukseg-az-esti-mesekre/

2017-05-18T14:44:39+00:00 május 18th, 2017|Egyéb, Gyermekekről, Lélek|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet