9 érdekesség a Cyber világról, avagy a modern világnézet gyermekkorban

Jó pár évvel ezelőtt a gyerekek kedvenc játéka az volt, hogy együtt bandáztak az utcákon, parkokban, tereken és minden olyan helyen, ami nem volt négy fallal körbe véve.

Nem volt szükség semmilyen hiper szuper eszközre ahhoz, hogy el tudják foglalni magukat. Megtalálták a játék lehetőségét mindenben, ami nem volt lecsavarozva és mindenből játékot lehetett készíteni.

A mozgás abból állt, hogy kilométereket futottak, bicikliztek, vagy csak bújócskáztak bárhol ahol nem látták egymást.  Ha egy fadarab a kezükbe akadt akkor komoly fegyvernek bizonyult, mert képzeletben a leg modernebb fegyver volt a kezükben és egy rongydarabbal is lehetett babázni.

Hova tűnt ez az egyszerű letisztult világ????

Azt hiszem ez már a múlté. Olyan szinten felgyorsult a világ, hogy már minden elektromos és minden távolból irányítható és minden okos.

Ezt el kell fogadni hisz egy modern világban élünk. Nem kell gátolni a fejlődést, de azt hiszem és ezzel nem vagyok egyedül, nagyon oda kell figyelni, hogy a gyermekeink miben is nevelkednek.

Na de nem kell megijedni hisz semmi rossz nincs benne csak tudni kell kezelni a modern világ vívmányait. Nincs benne semmi rossz csak akkor látjuk így ha nem értjük a modernizációt.

Ne tiltsuk a gyerektől, hanem inkább mutassuk be neki a rejtelmeket és bukkanókat.

Íme, a Csupa szív weblap írója Hanula Erika gondolatai ezzel a témával kapcsolatban:

1. Az internet határtalan lehetőségeket rejt magában

Igen, az internet nem csak a Facebook és a vicces videók otthona, hanem rengeteg hasznos és érdekes dolgot lehet itt találni. Olyanokat, ami megkönnyíti az ember életét.

Olyanokat, amelyek segítségével kinyílik a világ és szinte bármit meg lehet tanulni. Most már nem a forráshiány a probléma, hanem az, hogy az ember okosan és kritikus szemmel tudjon válogatni a rengeteg információ közül.

2. Vannak kifejezetten a tanulást elősegítő oldalak és applikációk

Ha akarjuk, ha nem, az életünk abba az irányba tart, hogy az internet és a kütyük egyre inkább az életünk részei. Akkor már érdemes a tanulásba is bevonni ezeket. Csak azért, mert útjába állunk a fejlődésnek mondván, hogy rosszat tesz a gyerekünknek, ha hagyjuk gépezni őket nem állítjuk meg a folyamatot.

3. A kütyükkel szórakozni is lehet

Álszent dolog lenne részemről, ha azt mondanám, csak célirányosan, tanulásra használjuk a kütyüket. Igen, szórakozni is lehet velük – de még hogy! Manapság már a nagymamák korosztálya is előszeretettel pasziánszozik a számítógépen, mi ebben a rossz, ha mindezt okosan és nem mértéktelenül csinálják?

Azt hiszem a kulcsszó pont ez: a mértéktartás. Ha valaki próbált már X-box Kinect-tel játszani, az tudja, mennyire szórakoztató tud lenni.

4. YouTube

Sok szülőtől hallom, hogy nincsen már tévéjük, de ott a számítógép, amiről meséket tudnak nézni. (Mondjuk a legtöbb okostévén már a YouTube is rajta van, így a tévé képernyőjén nézhető minden.)

Szerintem ez egy tök jó megoldás. Egyrészt így a sokperces, állandóan a néző agyát mosó reklámblokkokat ki lehet küszöbölni (igen, tudom, a YouTube-on is van reklám, de az pár másodperc után átugorható), másrészt tényleg mi, szülők tudjuk megválogatni, mit nézzen a gyerek.

Így tudjuk neki megmutatni a mi gyerekkorunk nagy kedvenceit (az én fiaim imádják Pampalinit és Vitéz Lászlót) illetve tudunk igazodni az ő ízlésükhöz is. Most már nem kifogás az, hogy a gyerek minden sz**t megnéz a tévében, hanem igenis kritikusan gondolkodva, felelősségteljesen átgondolva lehet megválogatni, mit nézzen, ha már képernyő előtt van.

Persze a kulcsszó itt is a mértéktartás, azaz ne nézzen két órán át nonstop videókat a gyerek, de ha este megnéz egy Sam, a tűzoltó epizódot és utána megkapja(!) a rendes könyvből mondott, összebújós esti mesét a gyerek, nem hiszem, hogy maradandó károsodást szenvedne.

5. Tabletek, Ipad-ek

Pár éve volt egy karácsony, amikor a tablet nagyon divatos ajándék volt még óvodás korú gyerekeknek is. A mi családunkban is van tablet, de azt nem a gyerekek kapták. Anyáé és apáé de ha a fiúk elkérik játszhatnak rajta. Mert igenis rengeteg tök jó applikáció létezik.

Van amelyik fejleszt, van, amelyik érdekes és van, amelyik csak szórakoztat. De a legtöbbje mind a három egybevéve.

6. Az okostelefonok

A telefonokkal kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés: mikor kapjon a gyerek saját telefont? Szerintem erre nincs (erre sincs) univerzális válasz. Mindenki ismerje meg a saját gyerekét, a helyzetet, a környeztet annyira, hogy felelősen tudjon dönteni.

7. A Facebook

A másik nagy kérdés: mikor legyen saját FB profilja a gyereknek. Itt is ugyanazt érzem “szabálynak”, amit a telefonnal kapcsolatban. Minden gyerek más, másként érik, mások az értékeik. Ezért fontos, hogy a szülő ismerje a gyerekét és annak fényében beszéljék meg és hozzák létre a profilt.

Nálunk még nem aktuális a dolog, de biztos, hogy ha oda jutunk sokat fogunk arról beszélgetni, miket szabad/érdemes/illik kiposztolni magunkról, mik a kommentelés íratlan szabályai, mi az a trollkodás, hogyan lehet biztonságosan beállítani a profilt, stb.

8. A jó példa

Azt hiszem minden, MINDEN a helyes önismerettel kezdődik. Ha a szülő percenként ellenőrzi a FB profilját, ne várja a gyerekétől, hogy ő majd ne legyen függő. Érdemes feltenni néhány kérdést és azokra nagyon őszintén válaszolni: Én mennyit vagyok képernyő előtt?

Este, lefekvés előtt mi van a kezemben távirányító vagy könyv? Szoktam negatívan kommentelni a neten? Mennyire bírom ki telefon nélkül? Azt, ahogyan én most viszonyulok az elektromos kütyükhöz vajon elfogadnám-e a kamasz gyerekemtől? Ezeket a kérdéseket nem azért kell feltenni, hogy lelkiismeret furdalást ébresszünk magunkban, hanem azért, hogy minél tudatosabbak legyünk.

9. A megfelelő egyensúly

Talán ezzel kellett volna kezdenem a felsorolást, mert ez a legfontosabb irányelv. Nincs azzal semmi gond, ha a gyerekek használják a netet, az okostelefonokat, az app-okat, stb. ha nem esnek túlzásba és emellett megkapják a napi mozgás adagot és az érzelmi töltést is.

Ha van lehetőségük szaladgálni, kiabálni, biciklizni, fára mászni, focizni, ugrálni, szerepjátszani, alkotni, mesélni, kártyázni, olvasni, stb. akkor a cyber tevékenységek nyugodtan kiegészíthetik a gyerekek életét.

Elég elgondolkodtató és tanulságos dolgokat tudhatunk meg a Cyber világról. Engedjétek meg, hogy Etika egy gondolatával zárjam ezt a cikket:

Azt szeretném, ha a gyerekeim megértenék, hogy a világ hihetetlenül színes és izgalmas, tele felfedezésre váró dolgokkal és ne hagyják, hogy az idejük elfolyjon a virtuális világban.

Azt szeretném, ha bár használnák az elektromos kütyüket, ne az legyen a nap fénypontja. Találják meg az egészséges egyensúlyt, amihez eleinte egy érzelmileg stabil felnőtt irányítására van szükség. Nem egy tiltó és fenyegetőző, hanem egy nyitott, szerető de határozott felnőttére.

Forrás:  http://www.csupaszivmagazin.hu/az-elektromos-kutyuk-es-gyermeki-agy-fejlodese/

2017-12-11T15:28:08+00:00 augusztus 11th, 2017|Gyermekekről|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet