A szív a testünk motorja

Fizikai szinten legalábbis, de érzelmi szinten is elengedhetetlen a szerepe. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy a test-lélek-szellem-szív (az ember mind a négy dimenziója) harmóniájában és az emberi élet magas minőségének megélésében kiemelt szerepe játszik a szív fizikai és érzelmi egészsége.

Igen! A szív a keringésünk hajtóereje, egy úgynevezett hajtó-nyomó pumpa. Egész életünk során dolgozik értünk. Egy perc alatt átlagosan 72x dobban meg a szív, (de ha izgulunk, sportolunk, szerelmesek vagyunk, stresszben élünk, esetleg szívritmuszavarunk van, akkor ennél jóval többet)

Érdekes matek a szívről

Tehát számoljunk egy kicsit! Egy perc alatt 72 dobbanás, egy órában, 60x 72=4320, ha ezt felszorozzuk 24-el, 103 680 dobbanás egy nap alatt!!!! Ha ezt felszorozzuk 365-el, akkor 37 843 200! Ez a szívünk egy éves átlagos teljesítménye!!!!

De ez csak egy év! 37 843 200. Huhh micsoda szám! Elképesztő! És ha azt vesszük alapul, hogy egy ember átlagosan 75 éves koráig él (de azért sokan ennél tovább, hála Istennek), akkor szépen kijön, hogy 2 838 240 000 szívdobbanásunk van egy életben!

Ez azért rendkívül komoly szám! És képzeld el, hogy nem pihenhet egy pillanatra sem! (meg ne tegye már velünk, a Jó Isten áldja meg!:-))).

Merthogy mit is csinál ennyi dobbanáson keresztül? Hát nem sok egyebet, mint felel az életedért, fenntartja a vérkeringést!!!! Konkrétan életben TART!

Talán emlékszel rá, még általánosból, hogy két vérkörünk van. A kisvérkör és a nagyvérkör. Ez utóbbi szállítja a tápanyagokat, légzési gázokat, vitaminokat, hormonokat, a kisvérkör pedig széndioxidot szállít a tüdőhöz és oxigént a szívhez.

A nyirokkeringés feladata

A nyirokkeringés feladata, hogy elszállítsa a szövetnedvek egy részét és részt vegyen az immun folyamatokban. Ez a fenti folyamatsor csak nagyon érintőleges, de már ebből is láthatod, hogy milyen jól felépített rendszer is vagyunk.

Ahogy már fent is írtam a vérrel gázok, tápanyagok, oxigén is szállításra kerül, míg a nyirokkeringés akkor lép észrevehetően a folyamatba, amikor éppen duplán védelmeznie kell Téged. Egy megfázásnál, vagy fertőzések esetén a nyirokcsomók megduzzadhatnak, jelezvén ezzel, hogy éppen érted dolgoznak, így érdemes támogatni a munkájukat vitaminokkal és természetes gyulladás csökkentéssel.

Gyulladás az erekben???

De milyen gyulladásról beszélünk? Ja, igen! Arról eddig még nem esett szó, hogy szerveztünk érhálózata 110 000 kilométer hosszú. Ez egy hihetetlen nagy szám! Arról nem is beszélve, hogy két és félszer érné körbe a Földet, már ha körültekernénk.

De ha csak szimplán arról van szó, hogy működjön és jól működjön, akkor érdemes odafigyelni az igényeire. Mivel a tápanyagok szállítását a szív pumpáló mechanizmusán keresztül az érhálózat végzi, így elengedhetetlen, hogy az érfal rugalmas, gyulladásoktól, lerakódásoktól, plakkoktól mentes legyen.

Mert ha nem?

Akkor bizony csökken az erek átmérője (pont úgy reagál, mint egy begyulladt torok) és a szívnek ebben az esetben erősebben kell pumpálnia ahhoz, azt a 7000 liternyi vért (mert amúgy 5 liter vérünk van, de ha azt vesszük, h folyamatos keringésben van, akkor 7000 liternyi vért keringtet egy nap) átmozgassa a testeden. Ha az érhálózat átmérője valahol csökken (és valljuk meg, hogy azért 110 000 km-en van rá esély), akkor az életminőség megélése is romlik.

Ekkor alakul ki magas vérnyomás, egyre több koleszterinlerakódás jellemző az erek falában és a meszesedéstől megmerevedett érfal, már nem is képes a tágulásra, így a vérnyomás tovább emelkedik. Szóval azért érdemes ezt kicsit megvizsgálni.

Eddig sokat hallhattál már arról, hogy mivel tudjuk rongálni az érrendszerünket. Ha mégsem, akkor alább írok párat:

  • sok telített zsír bevitel, úgy mint: zsíros húsok, édességek, sütemények, tésztafélék, egyéb szénhidrátok amik későbbiekben zsírokká alakulhatnak
  • mozgásszegény életmód
  • genetika
  • stressz
  • kevés folyadékbevitel stb.

Ezek közül amiről talán leginkább csak általánosságban beszélnek, de azt hiszem, hogy bátran kijelenthetjük, hogy a legfontosabb tényező, az a stressz!

Mi a legnagyobb veszélye a stressznek?

A stressz folyamatos görcsös állapotot idéz elő a szervezetben és ezzel az állapottal megváltozik a testfolyadékok összetétele. A folyamatos stressz hatására a szervezet adrenalin hormont termel, ami egy úgynevezett készenléti hormon. (ez készteti a testet arra, hogy pattanásig feszült állapotban várja az eseményt, amiben éppen cselekednie kell) Felhasználva az üss vagy fuss reakciót!

Ezzel csak egy a baj! Amíg a szervezet ebben az állandó készenlétben van, folyamatos feszültségben él. Ennek hatására a nagy izmok befeszülnek, az érrendszer gyulladásos folyamatai erősödnek, ráadásul  a felfokozott érzelmek hatására a koleszterinszint is megemelkedik. Ezzel még közelebb kerülve az érrendszer átmérőjének csökkenéséhez és az érfal megkeményedéséhez.

Kutatások kimutatták, hogy általában akkor jelenik meg a konkrét szívkatasztrófa, amikor már a szervezet nyugalmi állapotba kerül és lecsökken az adrenalin szint. Ez az oka annak, hogy pl. egy folyamatos stresszhelyzet után kap valaki szívinfarktust. A másik fontos dolog, hogy az egészségtelen életmód és folyamatosan fennálló szorongásos, depressziós állapotok miatt csökken a szervezet nitrogén monoxid szintje, ami az érfal tágításáért felelős.

A nitrogén monoxid nevű gáz, egy úgynevezett kamikáze molekula, aminek az erekben való jelenléte, képes az érfal hirtelen kitágítására, az oxigéndús vér szállítására.

Ez bizony nemcsak a szívbetegségek kezelésében kiemelkedő fontosságú, de a keringéssel kapcsolatos szervek nagyban érintettek (agy, vese, máj, tüdő) pánikbetegségben, hosszan fennálló stresszhelyzetekben, férfiak esetében merevedési zavarokban, sportteljesítmény növelésében is kiváló támogató erő lehet. Volt alkalmam olyan Nobel díjas kutató szakmai előadásán résztvenni, aki a nitrogén monoxid szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról beszélt. Prof. Dr. Louis Ignarro, 1998-ban kapott osztott orvosi Nobel díjat ezért a felfedezésért.

Írta: Képes Anita

Forrás: http://egyensulyakademia.com/sziv-egeszsege/

2018-05-17T08:50:53+00:00 augusztus 11th, 2017|Egészséges táplálkozás, Egyéb, Képes Anita|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet