Stressz, feszültség, nyugtalanság gyermekeinknél 1. rész

Az elmúlt napokban azon gondolkoztam, hogy miért is van az, hogy a gyerekeknél mitől alakul ki a stressz és feszültség.

Nyilván az iskola, a sok tanulás, a rengeteg lecke és még emellett nem tud kikapcsolódni és az egész gyerekkora egy mókus kerékbe megy át. Persze mi szülők, mint én is, azon gondolkodom, hogy mivel is tehetném jobbá, nyugodtabbá és stresszmentessé a gyermekem életét.

Be kell vallanom, nem mindig megy és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Tőlem független az iskolai stressz, tőlem független a sok lecke, tőlem független a fáradsága, amit be kell lássak ,megértem.

Ezen felül meg kell említsük, hogy sajnos több családi légkörben is sok feszültséget kap. Anya ideges, mert már megint nem fogad szót, apa feszült, mert már megint az a ku… a csap tönkre ment és persze bezárt minden, a tesó már megint csinálja a hisztit és még a végtelenségig sorolhatnám a családi dráma különböző változatait.

Mit tehetünk ezért mi, hogy a gyerekeket egy kicsit lenyugtassuk?

Erre lennék kíváncsi több szakembertől, más és más szemszögből, nézőpontból és más és más gyakorlati segítséggel, amit akár otthon is meg lehet tenni.

Blaskó Elizát kérdeztem ebben a témában aki a Bach-virágterápiával segít megoldást találni a kérdésre.

Stresszoldás és Bach-virágterápia, gyerekekkel

Stresszoldás. Számtalan helyről halljuk ezt a kifejezést. Ma már szinte sajnos természetesnek vesszük, hogy mindenki „stresszel” – már a gyerekek is- és kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy manapság ilyen a világ. A későbbiekben pedig különböző fizikai tünetek formájában jelentkezhetnek a következmények, ha nem lépünk közbe. De valóban így kell, hogy legyen?

Stressz itt, stressz ott, stressz mindenhol?

Nehéz a stressz témakörét körbejárni csak egy oldalról, hiszen mindenkinek más okoz stresszt és nehézséget a hétköznapokban. Ezt a gyerekeknél sem működik másként.

Lehet, egyszer csak feltűnik, hogy gyermekünk sokkal érzékenyebb, sírósabb a szokásosnál. Visszahúzódó lett, esetleg pont az ellenkezője, agresszív és követelőző vagy túlzottan igényli a figyelmet, holott korábban önállóan és bátran oldotta meg a feladatait.

Sok szülő teszi fel magának a kérdést: hogyan védjem meg a gyerekem a külvilágtól? Hogyan óvjuk meg őket azoktól a (káros) hatásoktól melyek nap, mint nap érik őket akarva akaratlanul, onnantól kezdve, hogy megszületnek?

Hogyan tudunk segíteni nekik, megkönnyíteni a mindennapokat, hogy testileg és lelkileg is egészségesebb felnőttekké váljanak?

Valakik könnyebben, mások nehezebben veszik az akadályokat, legyen az bölcsődei, óvodai vagy iskolai környezet vagy akár otthoni. Sokszor eszünkbe sem jut talán, hogy egy pici gyereknek is lehetnek stresszes helyzetek a mindennapokban, hiszen felnőttként nekünk már teljesen más típusú problémákat kell megoldanunk nap, mint nap. Valószínűleg megvédeni 100%-ban nem tudjuk őket és talán nem is szükséges.

A Bach-virágterápiával segíthetünk abban, hogy egy már kialakult számukra nehéz helyzeten hamarabb úrrá tudjanak lenni.

Gyakran hallom ezt a kérdést: „Akkor most mindenre szednünk kellene valamit?”

Természetesen nem gondolom azt, hogy minden egyes esetben, ha egy kis nehézség felmerül, azonnal valamilyen eszenciához kell fordulnunk. Viszont akkor már érdemes, ha egy helyzet újra és újra ismétlődik, vagy hosszabb ideje nem boldogulunk vele.

Szerintem nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a Bach- virágterápia egy teljesen szelíd és biztonságos módszer, mely nem terheli meg semmilyen formában a gyerekek szervezetét, így már egészen pici kortól lehet használni, ha szükségesnek érezzük.

Nagy segítség kis üvegekből

Miért ne kérnénk segítséget, ha van rá mód, hogy a gyerek és a szülő életét is megkönnyítsük általuk vagy átsegítsük gyorsabban egy nehéz szakaszon?

Miért kellene a gyereknek végig rettegni éjszakákat, ha mondjuk rendszeresen fél a sötétben annak ellenére, hogy megbeszéltük közösen, hogy nincsen semmi a sötétben, ami megijeszthetné? A Mimulus (Sárga Bohócvirág) vagy Rock Rose (Molyhos Napvirág)  alkalmazása segít megnyugtatni és nyugodtan végig aludni az éjszakát.

Nehezen illeszkedik be új közösségbe? Jobban szeret egyedül játszani, kerüli a társaságot? Magányosnak és szomorúnak tűnik? Túlzottan szégyenlős és félénk? A Mimulus (Sárga Bohócvirág), Water Violet (Békaliliom) segíthet feloldani a konfliktust és a közösségbe megtalálni a helyét.

Jöhetnek váratlan helyzetek vagy éppen tervezett, de mégis nagy változást hozó szituációk. Egy költözés, egy iskola váltás, egy óvodai beszoktatás. Egy testvér születése. Könnyítsük meg a Walnut (Dió) eszenciával a változás időszakát. Könnyebben és rövidebb idő alatt és sokkal zökkenőmentesebben megy végbe a folyamat.

Nehezen megy a tanulás, vagy a koncentrálás? Nem csak tanulásban, de a mindennapi teendőkben is elveszik? Ha szétszórt és figyelmetlen és felületesen oldja meg a rábízott feladatait a Clematis (Erdei iszalag) segíthet a koncentrálásban és az összpontosításban, hogy a házi is hamarabb kész legyen.

Előfordulhat a testvérek közt féltékenység, verekedés. Hirtelen kirobbanó civakodások. Nagy sírások, veszekedések. Hirtelen világvége hangulat lesz.

Ilyenkor a Holly (Magyal) és a Cherry Plum (Cseresznyeszilva) segít lecsillapítani a kedélyeket.

Kisebb gyerkőcöknél a hiszti és a dac mindenkinek nehézséget okoz. Megterheli a szülőket és gyerekeket egyaránt. Szintén a Cherry Plum (Cseresznyeszilva) segít levezetni a hirtelen fellobbanó indulatokat.

Ha már úgy érezzük százszor, de minimum ezerszer próbáltunk szépen elmagyarázni és megbeszélni közösen egy helyzetet, problémát, de a gyerkőc nem okul a hibáiból, nem tanul a tapasztalataiból. A Chestnut Bud (Fehér Vadgesztenye Rügye) segíthet felismerni számára a tanulságokat, hogy a jövőben már ne forduljon elő többet ugyan az a szituáció.

Fontos kihangsúlyozni, hogy minden gyerek teljesen egyedi, teljesen egyedi reakciókkal, így az eszenciákat is teljesen személyre szabottan választjuk ki.

Nincsenek előre elkészített üvegek, melyek például a hisztit vagy a testvérharcokat hivatottak megoldani. Pont ebben rejlik a rendszer egyik szépsége: az egyediségében.

Hogyan tudjuk használni a módszert a mindennapokban?

Mi sem egyszerűbb ennél, hiszen sem elrontani sem félre kezelni nem tudjuk sem magunkat sem a gyerekeinket.

1.Kiválaszthatjuk az eszenciákat saját magunk is. Ez is egy járható út. Átnézzük az eszenciák leírásait és kiválasztjuk, leírás alapján melyeket illenek legjobban a problémáinkhoz.

2.Kérhetjük szakképzett tanácsadó segítségét is. Esetenként sokkal jobban látja a problémát kívülről, hiszen követlenül nem érintett és kívülállóként objektíven szól hozzá a kérdéshez és szaktudásával segítségedre lehet az eszenciák kiválasztásában.

Lássuk a gyakorlatot

1.Vegyél egy pohár vizet és csepegtess a kiválasztott eszenciából 2-3 cseppet a vízbe és kortyolgatva ajánlott elfogyasztani.

2.Használhatók hígítás nélkül is, ez esetben is nyelv alá téve 2-3 csepp az adag. A gyerekek még néha élvezik is és játéknak fogják fel, hogy a nyelvük alá csepegtetünk belőlük.

3.Használhatsz úgynevezett keverék üveget is. Ez esetben szükség lesz egy

30 ml-es cseppentős üvegre, melyet feltöltesz ásványvízzel és ebbe válogatod össze a szükséges eszenciákat, maximum 6-7 félét. Ez esetben egy üveg, kb.: 3-4 hétre lesz elegendő.

4.Gyerekeknél cumisüvegbe vagy a vizes üvegükbe is tehetünk 2-3 cseppet. Ha egész nap iszogatják, tökéletes megoldás lehet!

5.Használhatók a pulzus pontokra téve is.

6.Az elsősegély cseppekből elkészült egy pasztilla formátum is: RESCUE® pasztilla mely pl.: fekete ribizlis ízesítést kapott a gyerekek legnagyobb örömére.

Adagolás

A keveréküveget naponta háromszor érdemes használni. Reggel az első és elalvás előtt érdemes bevenni az utolsó napi adagot. Mindegy hogy mikor ettél vagy ittál a bevételhez képest, mert ez nem befolyásolja a Bach virágok hatását. A hangsúly a rendszerességen is van.

Tartósítás

Keveréküveg esetén adj hozzá 1-2 csepp brandyt vagy almaecetet a tartósítás miatt. Ez annyira minimális adalék, hogy nem befolyásolja semmilyen formában a szervezetet. Ha forró innivalóba használod az eszenciákat, akkor még ez a teljesen minimális alkohol tartalom is elpárolog.

Nyugodt szívvel ajánlom a Bach-virágterápiát, ha segíteni szeretnénk gyermekünket, gyermekeinket, családunkat ezzel a szelíd módszerrel a harmonikusabb mindennapokért. Fordulj akár Hozzám is bizalommal.

Blaskó Eliza  

 

2018-05-17T09:09:33+00:00 december 5th, 2017|Blaskó Eliza, Gyermekekről|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet