Stressz, feszültség, nyugtalanság gyermekeinknél 2. rész

Képes Anitát kérdeztem ebben a témában aki a Théta Healinggel segít megoldást találni a kérdésre.

Már jócskán benne vagyunk az iskola időszakban. Már több, mint egy hónap eltelt és láthatod gyerekeden a felszabadultságot, vagy a túlterhelésből fakadó lehangoltságot. Nem tudom Nálatok melyik a jellemzőbb, de mikor én évekkel ezelőtt megláttam az egyébként vidám gyermekem tompán fénylő szemét, akkor a fejemhez kaptam.

Úristen! Mi történik itt?

A 15 éves fiam akkor kezdte a gimnáziumot és hatalmas váltás volt neki az általános iskola után. Ott a könnyedség, a mindennapos sikerélmény, míg itt a kudarcok sokasága fogadta. Hatalmas elvárás rendszer, amihez egy egyébként hormonálisan folyamatos változásban lévő testnek kellene alkalmazkodnia. Ez nemcsak az idegrendszert, de a kialakuló személyiséget is nagyon megterheli.

Hogy miért?

Egyszerűen azért, mert a test és a lélek terhe, túlterheli az elmét is. Mindegy milyen korosztályról beszélünk, már a kezdetektől az a cél, hogy szupergyerekkel büszkélkedjünk a szülőin, a táncversenyen, az angoltáborban stb. Jó-jó! Félreértés ne essék! Nem azt mondom, hogy nem kell tágítani a gyerek komfortzónáját. Sőt! Nagyon is kell és fontos, hiszen rendkívül fogékonyak a „kicsikéink” a változásra. Az azonban nem mindegy, hogy ez a változás kényszerből, nyomás hatása alatt folyik, vagy éppen megfelelő hajlékonysággal, a gyerek erősségeinek mentén haladva történik a komfortzóna tágítása.

Nem tudom, hogy vagy vele, de nekem a poroszos módszert mentén zajlottak az iskolai éveim. Annyira nem szerettem, de azért csináltam. Most azonban már van mód választani Magyarországon is az iskolatípusok közül ha úgy érzed, a gyereked nincs a helyén.

De mersz-e változtatni?

Ez egy nagyon jó kérdés és itt a rögtön fel is szabadítalak az önostorozás és a kényszeredett feszültség terhe alól. Ugyanis elég sokan nevelkedtünk poroszos módszer szerint és ezen minták alapján igyekszünk a gyerekeinknek további útmutatást adni. Egy pillanatra nézz bele gyereked és a saját kommunikációjába, vagy esetleg a saját fejedben zajló párbeszédekbe. Hangzott e el olyan tőled hogy:

 • ha nem tanulsz, nem lesz belőled semmi,
 • nem viszed semmire
 • nem vesznek fel az egyetemre
 • erősebb iskolába stb.

Ilyen és ehhez hasonlókat én is hallottam gyerekkoromban eleget. Jah! És mindehhez jött még, a „jót akarok Neked” szöveg is. De kérdés!

Ki mondta azt nekünk szülőknek, hogy az nem jó, amit a gyerek akar? Hogy nem lehet megbízni benne, hogy ő a saját erőssége mentén fejlődjön, természetesen iránymutatással. Itt jön a képbe a szülő, mint korai támogató! Ha sikerül egy határozott, de megengedő és elégedettséggel teli viszonyt kialakítani a gyerekkel, akkor könnyedén képes lesz az erősségeit felfedezni, egy jó tanár, vagy szülő segítségével, és annak mentén haladni.

Igen ám, de ez nem mindig könnyű egy szülőnek!

Méghozzá azért, mert mi is a családi mintáink, megtapasztalásaink, elvárásaink, bizonyítási kényszereink stb. szerint élünk. Ezek a minták pedig nemcsak a szülőre, de a gyerekre is igen nagy terhet tesznek, hiszen az állandó elvárással, elégedetlenséggel, egy hatalmas energetikai hiány teret teremtünk és kvázi ebből várjuk el a gyerektől a kiváló teljesítményt.

Olyan ez, mintha bedobnánk egy folyóba, amiben éppen szembe megy az áramlással. Ez már eleve nehéz helyzet. Ez a teljesítménykényszer a gyerek-szülő kapcsolatra is terhet ró egy idő után, még ha nem is látszik. Ugyanis folyamatos megfelelési kényszerbe taszítja a gyereket, ami később kihat az önbecsülésére, és az önértékelésére.

Mi a teendő akkor? Hogyan legyen mégis jó az élet?

Vannak belülről motivált és nagyon céltudatos gyerekek. Ők már eleve a saját erősségeik mentén haladnak és rendelkeznek egy nagyfokú érzelmi intelligenciával. Mivel ezek az erősségek megmutatkoznak, így képesek megélni a maguk teremtő erejét, alkotó képességét örömben. Az igaz, hogy sokszor túlterhelhetik magukat, ilyenkor érdemes kicsit besegíteni nekik, hatékony, de gyengéd megoldásokkal. A cikk alján írok róluk.

Másik eset, ha nem belülről motivált a gyerek és nagyobb szülői támogatás kell, akkor bizony a szülő a kulcs! Méghozzá érdemes megnézi a szülői hitrendszereket. Milyen érzések motiválják a szülőt, és hogy a megengedés a bőség teréből támogat e, vagy a félelem, vagyis a hiány teréből. Mindjárt mondom a példát. Mielőtt kétségbe esnél, ez egyik sem jó vagy rossz. Minden mintánkat mi is hoztuk magunkkal és a szüleink a legjobb tudásuk szerint tanítottak minket, mégha ezt nem is éltük meg esetleg a legjobban. De úgy tudtak tenni, nekik is voltak mintáik.

Most azonban, ha Te mást akarsz és fel akarod a gyereked emelni egy másik intellektuális minőségre, akkor érdemes megnézni, mi az a pont, ahol esetleg összefeszültök. Miért feszülsz esetleg Te neki, vagy Ő neked?! Ki dacol, kivel? Ezek csak energetikai minták. Megváltoztathatók, lecserélhetők és akkor a szülő és a gyerek is bekerül a saját legjobb áramlásába. Erre kiválóan alkalmas a Théta Healing technika. Ekkor megemelkedik a minőség és elindul a bőség áramlása. Legyen ez akár a jegyekben megmutatkozva, vagy a szőlő-gyerek viszonyban, vagy egyszerűen egy boldog gyerek tekint majd Rád.

Sokféle megoldás létezik, amit legelőször is a SZÜLŐNEK kell elkezdeni. Saját nézőpontjait megváltoztatva. Azzal változik a gyerek is. Főleg, ha még kiskorú. Egyébként ez azért is remek dolog, mert nem a gyereket terheljük, kvázi egy erőszakkal, hanem felnőttként felelősséget vállalunk a saját életünkért. Ez akkor tudatosult bennem, amikor megláttam, hogy milyen felszabadító is, egy-egy théta munka után látni, hogy a gyerekem „erőszak” nélkül változik abba az irányba, ami hatékony és mégis boldogságot ad.

Továbbá nagyon hatékony segítség még a hitrendszerek átalakítása mellett, az esszenciális olajok finom és támogató alkalmazása. Fent céloztam arra, hogy később kitérek egy finom segítségre. Azt gondolom, hogy a terápiás tisztaságú és minőségű aroma esszenciák fantasztikus hozzátartozói minden háztartásnak. Ennek az az oka, hogy az illatok a legjobb érzelem stimulátorok. Finom, pici részecskéiknél fogva, szinte azonnal elérik a limbikus rendszert és kifejtik hatásukat az idegrendszerre. Tanulásnál, fókuszálásnál és összpontosításnál a következőket javaslom.

Citromolaj

Hangulatjavító és koncentráció erősítő: Tanulmány – 56 egészséges részvevő, kezük jeges vízben, három csoport: levendula, citrom és víz a citromos csoport határozottan pozitív hangulatban volt.

 • Stresszcsökkentő és szorongás oldó: kortizol csökkentő hatása van!
 • Segít a figyelem összpontosításában
 • Stresszoldó
 • Hajerősítő – korpa ellen
 • Segít álmatlanság ellen
 • Súlycsökkentésben, máj méregtelenítésben segít
 • Nyirokkeringést fokozó hatása van
 • Emésztésjavító, savasodást és gyomorgörcsöket csökkenti
 • Kiváló az asztma elleni hatása
 • Láz, malária és tífusz elleni hatékony segítség
 • Immunerősítő hatású

Candida diétákban, méregtelenítésben: Nagyon erős antiszeptikus hatású.

Fájdalomcsillapítás: Kutatások kimutatták, hogy a citrom olaj csillapítja a fájdalom jeleket az agyban!

Súlyszabályozás: Zsírégetést elősegít, zsíroldást eredményez, étvágy csökkentő -limonén a csoda hatóanyag – oldja a fehér zsírt!!

Terhesség alatt: Reggeli rosszullét elleni bizonyított hatása van! https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24829772

HASZNÁLATI MÓD:

Inhalálni tenyérből

Diffuzerben (hideg párásító) párologtatni

Hordozóolajjal keverve v. Hígítatlanul problémás területre 2 – 5 csepp, 250 ml sampon V. Balzsam / 5–10 csepp

Vízbe csöpögtetni 1.5l / 2-4 csepp

Figyelem! Bőrrel való érintkezést követően 6-8 órán át napra, szoláriumba menni tilos!

InTune® Focus Blend

Az InTune egy védett keveréke az esszenciális olajoknak, melyeket gondosan úgy választottak ki, hogy képes legyen kiterjeszteni és fenntartani a figyelmet. Nem számít az életkora, a figyelmet fenntartani néha nem könnyű. Ez különösen fontos az iskolai évek alatt, amikor a tanulás kialakítja a szokásokat és megalapozza az életet.

A doTerra InTune fókuszáló keverékben a gondosan választott olajok együttműködve segítik azokat, akiknek nehézséget okoz a figyelem fenntartása, vagy a feladatok végzése melletti kitartás. Szantálfa, tömjén és lime a tiszta gondolkodás érzését hozza el, miközben a pacsuli, ylang ylang és a római kamilla megnyugtat. Az InTune kedves aromája könnyűvé és kellemessé teszi ennek az esszenciális olajnak a használatát.

Előnyei:

 • Növeli és fenntartja a fókuszálást.
 • Támogatja azoknak az erőfeszítését, akiknek nehéz fenntartani a figyelmet és gyenge a kitartásuk.
 • Tanuló-idő keverék.
 • Aroma:
 • Pézsma, fűszeres, földes
 • Összetevők:
 • Amarys kéreg, Pacsuli levél, Tömjén gyanta, Lime héj, Ylang Ylang virág, Hawaii szantálfa, Római kamilla virág esszenciális olajok.

Használata:

 1. Tegye a halántékára és a nyaka hátuljára ha feladatot végez, vagy koncentrációra van szüksége.
 2. Tegye a csuklójára, vagy a nyaka hátsó részére és lélegezze be mélyen a világos gondolkodás érdekében.
 3. Használja munkában, hogy kitartson a feladata mellett, vagy amikor fáradt a délután közepén.
 4. Adagolja egy agyag medálra és tegye az íróasztalra, vagy más kulcsterületére az osztályteremnek.
 5. Használhatja parfümként is, a tiszta, egzotikus illatok kedvelőjeként

Szülőként a legfontosabb feladatomnak érzem, hogy olyan értékeket adjak át gyermekemnek, amivel elégedett, felszabadult és bőségtudatos életet tudhat magáénak. Ehhez pedig alapfeltétel, hogy magam is rendelkezzek ezekkel az ismérvekkel. Ne felejtsd el! A támogatás a bőség teréből ered, míg a teljesítménykényszer a hiányéból. Szülőként minden lehetőséged megvan arra, hogy új nézőpontjaid legyenek könnyedén, kellemesen és ezzel gazdagítsd gyermeked tárházát a bőség teréből! Ha úgy érzed számodra is fontos ez a nézőpont, akkor keress bátran!

Képes Anita

2018-05-17T08:38:41+00:00 december 5th, 2017|Gyermekekről, Képes Anita|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet