6 jel, hogy nem megfelelő a diétád

A fogyás örök dilemma. Te is számtalanszor filózol azon, hogy vajon megfelelő tápanyagot veszel magadhoz?

Nem tudod eldönteni, hogy a mozgás, amit végzel, megfelelő számodra?

Bevallom őszintén… nem vagy vele egyedül. Én magam sem tudom sokszor, hogy most melyik lenne a helyes út. De Csepely Tímea segít, hogy utat mutasson.

A fogyás titka

Hogy mi a fogyás titka?

A válasz nagyon egyszerű: a táplálkozás és a testedzés megfelelő kombinációja.

Ezt tudtad te is, nem?

És mégsem hiszed … inkább abban bízol, hogy a hektikus diétázás és a rendszertelen sportolás, vagy az otthoni csodarezgő képek majd segítenek.

Aztán nem érted, hogy miért nem jön az eredmény, vagy ha lesz is eredmény, az a rossz közérzet, felborult hormonrendszer, gyarapodó súly.

A tudomány mai állása szerint az emberek hormonok és anyagcsere szempontjából is csoportokra oszthatók és a táplálkozási rendszert a specifikus szükségletek alapján kell összeállítani.

Ismerjük a kalória, fehérje, szénhidrát, zsír kifejezéseket, és óriási tévhitben élünk. A zsírtól leszünk zsírosak, a szénhidrát méreg, fehérje kell orrvérzésig, a kalóriabevitel pedig legyen alacsony.

Nem vesszük figyelembe testalkatunkat, hormonális rendszerünket, a testünk vészjelzéseit és a napi aktivitásunkat sem. Eredmény a felborult anyagcsere, hormonális, idegrendszeri problémák.

Szögezzük le: fehérjét, zsírt és szénhidrátot muszáj bevinni, mert testünk ezekből táplálkozik. Nem fénnyel, nem levegővel, ezen nem tudunk változtatni.

A lényeg, hogy jó minőségben, és megfelelő arányban kell őket fogyasztani.

Reggeltől estig salátát enni azt jelenti, hogy alig viszel be szénhidrátot. Ez eleinte fogyást okozhat, de ha anyagcserédet tekintve szénhidrát típus vagy, állandóan ideges leszel és hízni fogsz, mert szervezeted éhezik és raktároz.

Mindenből a light-ot venni, csak margarint használni, olajokat, zsírokat alig, szintén éhséget fog okozni, főleg ha csak salátát eszel.

Téli időszakban fázósabbnak érezheted magad. A fehérjebevitel nem a szénhidrátcsökkentett termékek (melyek fehérje tartalma magas) mértéktelen fogyasztását jelenti, és fehérjeturmixok ivását, mert a túl sok fehérje is túlterheli a szervezetet, emésztési problémákat okoz.

Jó minőségű húsokkal, tejtermékekkel, olajos magvakkal naponta többször az étkezések között elosztva, hasznosan tudod bevinni a szükséges fehérjét.

Ha csak nem végzel nagyon nehéz fizikai munkát, vagy nem edzel nagy súlyokkal naponta több órát, nem kell extrém módon pótolnod a fehérjét. Zéró edzés, és ülő munka mellett fehérjét inni nem fog izomgyarapodást okozni, mert kell a terhelés is hozzá!

A mozgás is csak akkor jó, ha megfelel intenzitású.

A pilates kiváló mélyizom-torna, a személyi edzés első fázisa is a stabilizáló izmok fejlesztése lenne, erre alkalmas a pilates.

A futás, biciklizés, evezés céllal, tudatosan kell, hogy az edzésbe legyen építve. 60 percig futópadon kocogni bizonyos emberek esetében, bizonyos időszakban lehet jó módszer, alapvetően nem szolgálja a fogyási célt.

A sport és táplálkozás kombinációját az határozza meg, hogy hány kilótól kell megszabadulni, és hogy milyen vagy te, anyagcserédet, lelki állapotodat, egészségi állapotodat tekintve.

3-4 kilót simán pilátesszel is lehet fogyni, párosítva megfelelő táplálkozással. Nagyobb súlyvesztés esetén más fajta mozgásra is szükség lesz.

Néhány jel, hogy nem jó a diétád (nem számít, hogy sztárdiéta és Dr. Akárki javasolta Jennifer Lopez-nek is)

  1. állandóan éhes vagy
  2. rohamszerűen tör rád az éhség
  3. az éhség miatt feszült vagy nem tudsz teljesíteni, nincs energiád
  4. kezd a bőröd minősége romlani, hajad hullani
  5. egyre kevesebbet eszel, de a mérleg nem mozdul, vagy többet mutat
  6. szédülsz, ájulás szélére kerülsz gyakran

Írta: Csepely Tímea

2018-05-17T09:04:39+00:00 március 22nd, 2018|Csepely Tímea, Fogyás|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet