Stressz, feszültség, nyugtalanság gyermekeinknél 3. rész

Az elmúlt napokban azon gondolkoztam, hogy miért is van az, hogy a gyerekeknél mitől alakul ki a stressz és feszültség.

Nyilván az iskola, a sok tanulás, a rengeteg lecke, nem tud kikapcsolódni és az egész gyerekkora egy mókuskerékbe megy át.

Persze, mi szülők, mint én is, azon gondolkozom, hogy mivel is tehetném jobbá, nyugodtabbá és stresszmentessé a gyermekem életét.

Független az iskolai stressz, tőlem független a sok lecke, tőlem független a fáradsága, amit be kell, lássak, megértem.

Ezen felül meg kell említenünk, hogy sajnos több családi légkörben is sok feszültséget kap. Anya ideges, mert már megint nem fogad szót, apa feszült, mert már megint az a ku… a csap tönkre ment és persze bezárt minden, a tesó már megint csinálja a hisztit és még a végtelenségig sorolhatnám a családi dráma különböző változatait.

Mit tehetünk ezért mi, hogy a gyerekeket egy kicsit lenyugtassuk?

Erre lennék kíváncsi több szakembertől, más és más szemszögből, nézőpontból és más és más gyakorlati segítséggel, amit akár otthon is meg lehet tenni.

Bio Bea így válaszolt kérdésemre:

Sajnos a mai rohanó világ hatása a gyermekeken hamarabb kiütközik, hiszen ők még sokkal nyitottabbak és érzékenyebbek, valamint gyengébbek, mint mi felnőttek.

Ezáltal őket hatványozottan érik a káros hatások. Gondolok itt a környezeti hatásoktól kezdve az érzelmi és szociális hatásokra… stb.

Saját tapasztalatomban és gyakorlatomban, ha gyermekkel fordulnak hozzám segítségért stresszel kapcsolatos, illetve viselkedésbeli  problémával, én mindig behívom a szülőket.

Hogy miért?

Mert a gyerekek úgy tökéletesek, ahogy vannak, ők azt másolják, amit otthon (iskolában, másoknál) látnak.

Amit a szülő elnyom magában, azt a gyerek kiadja, mint feszültség. Ahogy otthon reagál a szülő a stresszre, úgy fog a gyermek is, és ha nincs kibeszélve, megbeszélve, a feszültség csak növekedni fog a gyerekben és mivel egy gyerek még nem tudja milyen eszközzel és hogyan reagáljon, így elindul a láncreakció.

Mindig arra kérem a szülőket, hogy még ha probléma is van a családban, akkor is üljenek le együtt és beszéljék meg, magyarázzák el a gyereknek is az ő nyelvén, hogy most fennakadás van, és közösen megoldást keresünk rá.

A gyerek nem hülye … érzi, ha baj van, ha nem beszélünk róla, csak tovább fokozzuk benne a zavartságot.

Amit javasolni szoktam az a szülőknek stressz helyzetkezelő gyakorlatok és kezelések (EFT. azaz Érzelmi felszabadító technika), ami nagyon hatásos ebben az estben.

Megtanítom őket a meditáció előnyös hatásaira, majd a gyakorlatban alkalmazni együtt a gyerekkel. Itt sokan gondolnak arra, hogy lótuszülésben órákig csendben ülni nincs idejük és ezt csak így lehet.

Ez tévhit!

Ma már sokféle meditációt tudunk alkalmazni, kimondottan gyerekeknek is vannak játékos rövid meditációk, melyeket reggel és este együtt gyakorolhatunk. Kezdésnek 3 percessekkel, majd ezt növelhetjük, ha szükségét érezzük.

A meditációnak számos előnyös hatása van, melyek tudományosan bizonyítottak.

Elősegíti az érzelmi és szellemi egyensúlyt és fejlődést, tehát nyugodtabbá tesz! Könnyebbé és gyorsabbá teszi a reakcióinkat a stressz helyzetekre, melyek nem fognak akkora problémának tűnni, mint korábban.

Segíti a koncentráló képességet, tisztább és gyorsabb gondolkodást. Segíti a pihentető mély alvást. Mély meditációban elindulnak az automatikus öngyógyító folyamatok. Bárhol és bármikor lehet gyakorolni és nem kerül semmibe. Nincs káros mellékhatása.

Szoktam javasolni a gyerek jógát, ami nagyon jótékony hatással van a fejlődő szervezetre.

Összhangba hozza a testet-lelket és tudatot. Javítja a testtartást, test-tudatosságot tanít, fejleszti és harmonizálja a belsőszerveket, egyensúlyba rendezi a szívverést, légzést, vérkeringést és még sorolhatnám. Fegyelemre és nyugalomra tanít mindvégig alázattal és feltétel nélküli szeretettel, elvárások nélkül!

Ájurvédikus meleg-olajos masszázst is alkalmazom gyermekeknél is, mely kimondottan nyugtató és ápoló, immunerősítő hatással bír. Az Indiai bio olajok rendkívüli módon ápolják a testet és a lelket, valamint a gyógynövények immunrendszer erősítő hatással bírnak.

Otthon is egyszerűen hozzájárulhatunk gyermekeink egészségéért a megfelelő étkezéssel gondolok itt a természetes és bio ételekre sok-sok zöldséggel, akár együtt kipróbálni új vegetáriánus recepteket, csinálhatunk közösen friss juice-kat, aromaterápiás sós fürdőt vehetünk esténként, itt ajánlom a 100%-os tisztaságú illó olajokat és  tengeri vagy himalájai sót.

Játékosan meditálhatunk együtt reggelente 5-10 percet, illetve jógázhatunk 10-15 percet, valamint a megfelelő meditációs zenékkel a háttérben nyugodt környezetet biztosíthatunk!

Mivel a gyerekek még nem tudnak sokáig egy helyben ülni, így nekik rövidebb és játékos meditációt javaslok, mint például:

  • Sétáljunk egy körbe mezítláb a természetben 5 percig, ha lehet csukott szemmel … kapcsolódjunk a Föld anyához és érezzük a talaj finom érintését a talpunk alatt, irányítsuk figyelmünket a talpunk idegvégződéseire.
  • Vagy, csak ültessük le a gyerekeket becsukott szemmel, és adjunk különböző illatú dolgokat nekik, majd kérjük meg őket, hogy jellemezzék az illatot! Ez az orrukra irányítja a figyelmüket.
  • Használhatunk különböző meditációs zenéket, melyek kitűnően lecsendesítik a tudatot. Vagy, akár együtt figyeljünk a légzésünkre, akár tegyük a kezünket egymás mellkasára és csak érezzük, ahogy megtelik frissítő levegővel, majd ahogy kiengedjük a már feleslegessé vált energiákat.

A lényeg, hogy rendszeressé tegyük a közös gyakorlást, hogy ki tudjon alakulni ez a jótékony új szokás, mely erősiti a kapcsolatunkat gyermekünkkel és számos jótékony hatása van mind a testre, mind a lélekre, tudatra.

Reméljük mihamarabb már az óvodák és iskolák is alkalmazni fogják ezt az egyszerű évezredes technikát.

Ez egy fantasztikus meditáció gyerkőcöknek! Ajánlom figyelmedbe!

Minden nap töltsünk időt a szabadban! Ezek olcsón és kis odafigyeléssel mindenkinél alkalmazható egyszerű változtatások, melyek előnyére vállnak az egész családnak.

Bio Bea

2018-05-17T08:30:13+00:00 március 22nd, 2018|BioBea, Gyermekekről, Lélek|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet