Ugye te sem bízod a tested bárkire?

Minden szakmának megvan a maga tudora. Egy szakács nem megy el betonozni, egy agysebész nem áll be varrni egy kisestélyit, egy iskolaigazgató nem fog repülőt vezetni.

De egy pilates oktató megmutathatja neked, hogyan is kellene edzened a testedet úgy, hogy az személyesen neked legyen a legjobb.

A szakács remekül főz, egy étteremben az agysebész remekül kezeli az agyi rendellenességeket. Szóval mindenki maradjon, a saját kaptafájánál ezt mondja Csepely Tímea is a cikkében!

Az edzés tudománya

Sajnálom, ez nem fog tetszeni: az edzéselmélet egy tudomány, és ha nem tanultad, akkor nem értesz hozzá, hiába olvastál már el száz női vagy férfi magazint.

Hiába mondja a kolléganőd, hogy neki bevált az a bizonyos diéta, és esküszik, hogy a puffasztott rizstől fogyott le 10 kg-t, a női oldalak 10 tippje a bomba alakért csak általánosítás, akik írták sem tartják be soha, és az hogy kimész mindennap futni a háztömb körül egy kört, bármennyire is szórakoztató, nem tesz a sportolás doktorává.

Nekem ez csak azért fáj, mert annyival jobban is lehetne csinálni és nem lenne ennyi buta, semmitmondó cikk, ennyi álokos edző, ennyi csalódott vendég és sportból kiábrándult egykori sportolni vágyó.

Nem azért kell sportolni, mert nagyjából 2001-ben valaki kitalálta, hogy így bazi sok újságot el tud adni, és nem is azért, mert MINDENKI ezt csinálja, legfőképp nem azért, mert valaki, akinek ez a munkája és munkahelyi ártalomként jól néz ki, azt mondja.

Például azért se sportolj, mert én azt mondom. Nem is mondom.

Edzőként borzasztó rosszul érzem magam attól, hogy a vendégeim hozzám hasonlítják magukat. Én 27 éves vagyok, sportolok, az óráim miatt viszonylag sokat.

Azt most hagyjuk, hogy egyébként nekem mennyi más bajom van, de mondjuk, jól nézek ki, vagy valakinek tetszik a külalakom, vagy valaki irigyli, hogy bizonyos dolgokat az órán könnyedén meg tudok csinálni.

Én meg irigylem az agysebészeket, a fodrászokat, az autóversenyzőket és sok mindenki mást, mert munkájukból kifolyólag valamihez értenek és én ezért keresem fel őket. Nem, autóversenyzővel még nem volt dolgom.

Te, kedves vendégem, szintén azért jössz az órámra, mert valamit akarsz tőlem, általam. Én nem azért vagyok ott, hogy téged frusztráljalak és az amúgy sem kevés teljesítménykényszeredet még nagyobbra növeljem.

Segíteni akarok, szakszerűen, hogy többet ne csalódj. Ez lenne a lényeg. Ezért javaslom, hogy ne otthon pilateszezz és ne egyedül gyúrj a kondiban, és ne random csoportos órákra járj, hanem beszélj egy szakemberrel, aki testi adottságaidat, fizikai állapotodat felmérve, tud neked tanácsot adni abban, hogy a céljaidat hogyan érd el rövid úton, maradandó egészségkárosítás nélkül.

Ez lenne a célja a fitnesz szektornak, ha nem korcsosodott volna el egy bazi nagy cirkusszá, ahol mindenki bohóc.

Ja, hogy nincs célod?

Kimondtad már valaha, hogy “itt van ez a kis husi, jó lenne leadni”, “jaj, de vastagok a combjaim”, “mit nem adnék egy karcsúbb vádliért”, “bele kéne férnem a tavaly előtti ruhámba”, “ez a fránya derékfájás.” stb.

Nos, ezek a céljaid köznyelvi megfogalmazásai és egy fitnesz szakember segíthet ezeket gyakorlatokba, edzésmódszerekbe, edzésidőtartamba és gyakoriságba önteni.

Nem létezik semmilyen csoda sport, legtutibb eszköz, fogyasztó tabletta, zsírégető kapszula, nincs tökéletes diéta, csak a rád szabott, testednek, lelkednek megfelelő csomag létezik, melyben a táplálkozás és a mozgás összhangba kerül és nem az idegeidre megy, hanem jobban érzed magad tőle, gyógyít, rendbe rak, sínre tesz.

És nem azért, mert én azt mondom, hanem mert te akarod.

Mert legelemibb szükségleted, hogy az íróasztal mögül kitörj és mozgasd a mozgásra született testedet. Mert te is érzed, hogy ez a tunyaság, ez a befeszülés ez nem jó, és csak egyre idegesebb vagy, mert mindezek mellett még a tükörképed sem olyan, ami tetszene.

Szerencsére, azt meg nem látod, ami sejtszinten zajlik, bár lehet, hogy ha meglátnád, többet ki sem jönnél az edzőteremből.

Írta: Csepely Tímea

 

2018-05-17T09:03:55+00:00 március 22nd, 2018|Csepely Tímea, Fogyás, Mozgás|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet