Mértékletes étkezés

Ez egy örök dilemma marad, hogy mennyit is lehet enni!

Egyél kevés zsírt, vagy egyél sokat. Egyél keveset reggelire vagy inkább a reggelit tartsd meg jobban. Egyél csak zöldséget, vagy ehetsz húst is. Számos teória létezik és számos ember. Lehet, hogy nem mindenkinek ugyan az jön be, ki mire esküszik.  Vagy egyszerűen maradjunk a régi bölcs mondásnál:

 „ Reggel egyél úgy, mint a király, délben, mint a polgár, este pedig, mint a koldus!”

Döntsd el Te, hogy számodra mi a legjobb. Anita elmondja, hogy Ő, hogy szokta. Neki ez a tuti!!!

Enni vagy nem enni? Ez itt a kérdés!

Ez örök téma, és bizony még most is élnek a régi hiedelmek az esti étkezéssel kapcsolatban. Annyi igaz, hogy nem kell halálra enned magad -tehát étkezz úgy, mint egy…. szerintem gondos polgár-, úgyhogy ne félj, nem kell este az éhenhalás környékére kell kerülnöd ahhoz, hogy karcsú és erős tested legyen!

Ott kezdődik, hogy az étkezésnek nem kellene bűntudatot keltenie senkiben! Na jó, most tényleg az étkezésről beszélek! Nem a kis nasikákról! Gondold csak el, hogy Te hányszor étkezel naponta?!

Azt nevezzük teljes értékű étkezésnek, ha tápanyagokban komplex fogásokat eszel, és nem mondjuk csak gyümölcsöt egész nap.

Szóval reggel már deficittel kezdünk és bizony ez mindig igaz. Csak hogy mekkora a deficitünk, az nem mindegy az egész napos működés szempontjából és természetesen a fogyáséból sem.

Reggeli étkezés

Ha reggel megvan egy fehérjében, jó szénhidrátban, vitaminban, ásványi anyagban gazdag reggeli, -aminek nem kell giga kalóriával rendelkeznie- akkor feltöltötted az éjszaka kimerült raktáradat.  Már megalapoztad azt, hogy este ne mardosson a farkaséhség és kész legyen a tested nem kívánni az esti szénhidrátlöketet, azonban nyugodtan ehess olyan falatokat, amik lendületben tartják az anyagcserédet.

Tízórai

Tízóraira ehetsz finom gyümölcsöket, (persze itt is a mérték a lényeg) egy-két marék belefér, bár gyümölcse válogatja. De ha nagyon fárasztó a napod, akkor még délelőttre egy-két szem aszalt datolya is belefér!

Van az a nézet, hogy kihagyom a reggelit, és akkor legalább kevesebb kalóriát viszek be.

Na, ez pl. a tuti út arra, hogy leállítsd az anyagcserédet és a szervezeted egy raktározó üzemmódba kapcsold. Már akkor beállítod a fogyási platót, amikor kihagyod a reggelit, ugyanis a tested ilyenkor már veszi a kódot, hogy nem érkezik üzemanyag, úgyhogy a következő étkezésnél már beindítja a tárolási mechanizmust. Amit nagyon muszáj, azt felhasználja, és a többi megy a raktárba. Ki tudja, mikor jön a következő adag.

Szóval a reggelit tartsd be!

Jó választás a zabkása kevés gyümölccsel, egy tojásrántotta zöldségekkel, vagy teljes kiőrlésű pirítós némi cottage-al, esetleg sonkával, zöldségekkel. Én a magam részéről az antiallergén fehérjeturmixot részesítem előnyben idénygyümölccsel és chia maggal gazdagítva.

Ebéd

Az ebéd sem maradhat el, hiszen ez biztosítja számodra az üzemanyagot a délutánra.

Az a tipp nagyon bevált nálam, hogy mindig akkor hagyom abba az ebédet, amikor még férne…

Ezzel ugyanis megelőzöd azt a kellemetlenül sürgető érzést, hogy  édességet kell enned az ebéd után, és elkerülöd a kajakómát is! Nekem ilyenkor jön egy emésztést segítő, frissítő tea. Esélye nincs a nasivágynak és a kajakómának.

Uzsonna

Délután jöhet egy uzsonna. Innentől inkább a fehérjék és az összetett szénhidrátok játsszanak szerepet az étkezésedben! Lehet ez egy mozzarellagolyó, paradicsommal és abonettel. Vagy zabkása egy pici fahéjjal, és olajos magvakkal, maximum még egy fél almát tegyél bele.

Este a vacsorád se maradjon ki!

Ha fél hét van, akkor sem! Ha este tudtál edzeni, akkor kiváltképpen fontos, ha nem edzel este, akkor is kell a vacsi! Sport esetén fontos, hogy feltöltsük a szénhidrát és fehérje raktárakat is, úgyhogy barna rizs és csirke vagy grillezett pulykamell, salátával belefér! Azért ne éttermi óriástányéron!

Nagyon fontos szabály!

Ügyelj az arányokra! Két negyed rész zöldség, egy negyed rész összetett szénhidrát (barna rizs, quinoa, zabkása, esetleg köles) egy negyed rész fehérje (hús formájában). Ha nem edzel este, akkor az összetett szénhidrátot csökkentheted, vagy ki is hagyhatod, a zöldségben is van szénhidrát (kevesebb rizs stb. lehet)

Ha megnézed, akkor folyamatosan étkezel a nap folyamán, de kis adagokat és értékes tápanyagokat.

Ez fenntartja azt a rendet, hogy a szervezeted pontosan érzékelje, hogy kap tápanyagot és nincs szükség  folyamatos raktározásra. Még akkor is ezt teszi, ha hat után étkezel! Főként igaz ez akkor, ha későn fekvő vagy. Ugyanis ha későn fekszel, és már mondjuk fél hatkor megvacsorázol, akkor a tested nyugodtan jelezhet éhséget. Ez a természetes reakciója!

Ahhoz, hogy folyamatosan elengedje a felesleges kilókat, szüksége van fehérjékre, szénhidrátokra és jó zsírokra is, továbbá rostokra, vitaminokra, ásványi anyagokra.

A zsírok kivételével említettük már a tápanyagokat! A jó, telítetlen zsírokra igazán nagy szüksége van a szervezetednek, hiszen azok bonyolítják a testedben a gyulladáscsökkentő mechanizmusokat és beleszólnak bizonyos hormonfolyamatok működésébe is, mivel az agyalapi mirigy fontos tápanyagai. Azonban itt is a mérték számít! (1 gr zsír 9 kalória)

Ezáltal befolyásolják a növekedési hormonok egészséges működését, a zsíranyagcserét és több más élettanilag nagyon lényeges folyamatot. Bár fontos és szükséges a fogyasztásuk, inkább napközben érdemes beiktatnod őket. Ha étrendkiegészítőt szedsz, jobban teszed, ha azt is napközben veszed magadhoz.

Most jön a java, avagy tévhitek az esti étkezésről

Alább megtudhatod, hogy mit teszel magaddal akkor, amikor kihagyod a vacsorát, vagy már 5 órától éppen éhezőre állítod magad.

Éjjel a szervezet felhasználja a nap közben bevitt tápanyagokat. Ekkor szortíroz! Amire szüksége van, azt beépíti, ami felesleges számára, azt közömbösíti és a vesén, májon keresztül kiválasztja. Igen ám, de a közömbösítéshez vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége! Mit gondolsz, honnan veszi ezt el, ha Te éppen tartalékra vetted a tápanyagbevitelt?

Hát természetesen a csontokból és a könnyen hozzáférhető részekből. Neki kell a folyamataihoz a vitamin, ásványi anyag, fehérje stb. Ha nem érkezett kintről, máris nyitja a raktárakat és könyörtelenül felhasznál. Ez esetben Te másnap már farkas éhes leszel és még gyenge is! Ráadásul alul hidratált, mert vizet is von el a folyamat jócskán!

Ezért nagyon fontos, hogy találd meg a tested ritmusát és add oda neki, amit igényel. Ekkor bátran fogyásnak indul!

Forrás: http://egyensulyakademia.com/valoban-celszeru-e-este-hat-utan-nem-enni-avagy-tevhitek-az-esti-etkezesrol/

Írta: Képes Anita

2018-05-17T08:31:02+00:00 április 20th, 2018|Egészséges táplálkozás, Fogyás, Képes Anita|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet