Mi is a Pilates?

Ha még eddig nem tudtad volna, hogy mi a Pilates és, hogy honnan ered azoknak ez most egy kis segítség lesz! Bár azt még én sem tudtam, hogy az 1. világháborúban ezzel kezelték a katonákat…na de nem lövöm le a poént!

A Pilates egy kíméletes, de elképesztően hatékony mozgásforma, amit a német származású Joseph Pilates saját maga számára dolgozott ki, hogy asztmáját, angolkorból származó és ízületi fájdalmait csillapítani tudja, és teljes értékűen sportolhasson. A jóga, a fitnesz, a gimnasztika elemeit ötvözte, és kontrollált légzéssel kombinálta a mozdulatokat.

A gyakorlatokat elsősorban saját testsúllyal végezzük, melyek az izmokat nyújtják és erősítik is, és nem terhelik meg az ízületeket. Így kortól, nemtől függetlenül bárki végezheti, gyógytorna mellett, helyett, rehabilitációs céllal, más sportokat kiegészítve, vagy csak önmagában, alakformáló hatással.

„10 alkalom után érezni fogod a különbséget.

20 alkalom után látod a különbséget.

30 alkalom után pedig tested a teljes megújulás útjára lép.”

(Joseph Pilates)

Mondta maga Pilates, a módszer kitalálója, akinél jobban aligha tudhatja más, hogy milyen hatékony is az. Pilates az 1900-as évek elején dolgozott ki egy módszert, elsősorban saját maga formába hozására és rehabilitációjára. Gyermekként asztmával és angolkórral küzdött, ízületi gyulladások gyötörték.

Nem szerette volna feladni, így a keleti és hagyományos mozgásformákból merítve kidolgozott egy kíméletes, de izomfejlesztés és alakformálás szempontjából nagyon hatékony programot. Betegségeiből fakadóan olyan gyakorlatokra volt szükséges, amiket légszomj nélkül megfelelő oxigénellátással tud elvégezni, nem terhelve gyenge ízületeit. Így született meg a Pilates módszer.

A gyakorlatokat az alapoktól felépítve, saját edzettségi állapotnak megfelelően lehet végezni, nem emeli meg hirtelen a pulzust, nem terheli feleslegesen az izmokat.

Az erősítő gyakorlatok nyújtó hatással párosulnak, így az izmok nem görcsös gombóccá állnak össze, hanem szép hosszú, keskeny, ruganyos és erős benyomást keltenek. A gyakorlatok harmonikussága és a folyamatos egyenletes légzés az immunrendszerre is jótékony hatással van. Nem véletlen, hogy az I. világháborúban sérült katonák felépülését segítette Pilates a módszerével.

Később táncosok nagy kedvence lett, hisz kecses testüket nem formálta át robusztussá, hanem még íveltebb, még hajlékonyabb és erősebb testfelépítést kölcsönzött nekik. Nem mellékes, hogy a táncosok könnyen megsérülhettek, így rehabilitációjukban és a további sérülések elkerülésében is nagy szerepe volt a módszernek.

A mai ember számára a Pilates gyakorlása egy ajándék lehet, melynek segítségével fel tudja venni a harcot a stressz és a gerincbetegségek ellen. Tévedés azt gondolni, hogy akinek még nem fáj a dereka, háta, annak nem is fog. A mai ember ideje nagy részét irodában, számítógép előtt ülve tölti, és az ebből fakadó gerincelváltozások csak hónapok, évek múlva jelentkeznek.

A Pilates amellett, hogy 60 perc alatt átmozgatja az egész testet, mobilizál elfeledett derék-, hát- és hasizmokat, megtanít minket testünk ismeretére, így fel fogjuk ismerni a helytelen testtartást és tudunk rajta javítani.

A gyakorlatok hatása:

  • erős, lapos has, szépen ívelt derék
  • egyenes hát, méltóságteljes testtartás
  • derék- és hátfájdalmak csökkenése
  • arányosabb test, a zsírpárnák csökkenésével az izmok megnyújtásával karcsú alak
  • jobb közérzet, hatékonyabb stresszkezelés

Írta: Csepely Tímea

Forrás:  http://pilatesmaskepp.cafeblog.hu/2014/01/11/mi-a-csuda-az-a-pilates/

2018-06-13T19:16:55+00:00 június 13th, 2018|Csepely Tímea, Fogyás, Immunerősítés, Mozgás|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet