Pilates, de nem mindegy hogyan

Mint minden mozgásformának a pilatesnek is megvannak azok a fontos lépései, amit tudnod kell ahhoz, hogy rendesen és minőségileg csináld a gyakorlatokat. Ez első sorban a Te érdeked, hogy a megfelelő gyakorlatsort megtanuld… Tímeának is ez a véleménye, íme.

A Pilatesnek vannak alapelvei, amelyek mentén dolgozunk az órán. Ismerkedjünk meg velük közelebbről!

KÖZPONT:

A legfontosabb, a mag, a tested erőközpontja, melyet a has-, derék-, far- és hátizmok alkotnak. Ezeket az izmokat kell feszesen tartani egész órán, és ezeket kellene fokozott tónusban tartani a mindennapokban is, hogy ne tudjon előre esni a váll, begörbülni a hát, hogy tényleg úgy állhassunk, ahogy a felegyenesedett embernek kell. (Ezért foglalkozunk oly sokat a medencebillentéssel.)

KONTROLL:

A mozdulatokat kontrollal kell végezni, tehát az agy irányít. Ha irányított a mozdulat, sokkal jobban fejlődik az izomzat, a koordináció. A gyakorlatok során alkalmazott tudatos irányítást a mindennapi életben is lehet használni. A kontroll a légzésre is vonatkozik. (Ezért szajkózom, hogy lassabban.)

KONCENTRÁCIÓ:

A gyakorlat közben az adott izomcsoportra, az aktuális mozdulatra, tehát 100%-ig a JELEN-re kell koncentrálni (nem a bevásárlólistára és nem is a munkahelyen el nem végzett feladatokra). A koncentráció által a mozdulat egyre tökéletesebb lesz, és megtanulod, hogyan figyelj a mindennapokban is mindig a jelenre, az éppen zajló folyamatra. (Ezért nem kukucskálunk a szomszédra, hogy vajon milyen magasra emeli a lábát.)

LÉGZÉS:

A mai világban, olykor levegőt venni is elfelejtünk. Persze nem a szó szoros értelmében, hisz levegő nélkül meghalnánk, de kapkodó, ziháló légzéssel rohanunk a munkahely és az otthon között, fokozva ezzel a szervezet a stressz miatt egyébként is túlfűtött állapotát. Pedig a megfelelő légzés, az a módszer, ami mindenkinek a rendelkezésére áll, hogy megnyugtassa a szervezetét, hogy lecsillapodjon, hogy kiegyensúlyozott legyen. A Pilates gyakorlatok során a légzésre is figyelünk, a gyakorlás szerves részét képezi. Megtanuljuk a helyes technikát, hogy aztán a hétköznapokban is alkalmazni tudjuk.

ÁRAMLÁS:

A Pilates mozgás harmonikus, a testünknek leginkább megfelelő, kellemes, magával sodró. A gyakorlatokat igyekezd úgy végezni, ahogy az a legtermészetesebb. Simulj bele, mélyülj el, ne törd meg, ne feszengj, maga a mozdulatsor mindig olyan legyen, mint az áramlás.

PONTOSSÁG:

Felületesen, mellényúlva, hibát hibára halmozva, sokkal könnyebb élni és dolgozni. De vajon milyen az eredménye? Edzés közben, ha nem figyelsz, ha pontatlan vagy, akkor nem az az izomcsoport dolgozik, aminek kell, fájdalmat okozol magadnak, kellemetlenség ér. A mozdulatokat az oktatói utasítás nyomán minél pontosabban próbáld végrehajtani. Ezzel a figyelemmel magadnak tartozol, hogy igazán eredményes legyen az edzéssel töltött idő.

PIHENÉS:

A gyakorlatok között pihenünk. A légzésnek köszönhetően friss oxigéndús vér kering a szervekhez. A pihenés során fel tudunk készülni a következő gyakorlatra, hogy teljes odafigyeléssel végezhessük. A pihenés nem csak a gyakorlatok között, hanem az edzések között is fontos. A harmonikus, egészséges testfelépítés érdekében nem hajszoljuk túl a szervezetet.

ÁLLÓKÉPESSÉG:

A koncentrált izommozgás által az izom állóképessége is növekszik. Ahogy az izmok nyújtását kitartod másodpercekig és lassan izomkontrollal újra összehúzod, növeled a szívósságát. A folyamatos koncentráció miatt pedig a lelki, szellemi állóképességed is növekszik.

Írta: Csepely Tímea

Forrás:

http://pilatesmaskepp.cafeblog.hu/2014/01/11/tudtad-pilates-alapelvek/

http://pilatesmaskepp.cafeblog.hu/2014/01/11/tudtad-pilates-alapelvek-2/

Hagyj üzenetet