Hogyan legyen szép lábizmunk?

Ki ne álmodozna izmos lábakról? Még mi férfiak is azon vagyunk, hogy minél izmosabb legyen, bár nem azért a megfontolásból, mint a hölgyek, hogy a szoknya alól kikandikáljon, és mindenki irigyen nézzen rá… De hogyan is érhetjük el ezt és mennyi idő alatt? Íme, a válasz…

Pilates és a szép lábizmok, Csepely Tímea írása

Annyit beszélek a hasizmokról, a hátizmokról, hisz ezeknek minden Pilates gyakorlatban nagy szerepük van, és egyébként a mindennapi tevékenységek során is nagyon fontosak. De lehet, hogy te arra vagy kíváncsi, hogy más testrészed szebb lesz-e, karcsúbb lesz-e.

A láb az a testrész, amit szeretnénk, ha csodálatosan hosszú és karcsú lenne, hogy örökké miniszoknyában járhassunk. Még ha genetikai lábmanipulációt nem is tudunk végezni, némileg tudjuk formálni lábainkat.

A Pilates gyakorlatok során kétféle lábfej tartást alkalmazunk. A spiccet és a pipát. Nem hagyjuk csak úgy lógni a lábfejeket, hisz a lábizomzatának fejlesztésében a lábfejtartásnak is nagy szerepe van. A spiccelő lábfej (mint a balerinák, mikor lábujjhegyen állnak) nyújtja a lábszár elülső részét, ezáltal a vádli összehúzódik.

A pipa lábfejtartásban viszont épp a vádli, és a lábszár hátsó része nyúlik. A spicc és a pipa variálásával a vádli nagyon szépen formálható.

A gyakorlatok során a lábbakkal mindig nyújtózni kell és figyelni a lábfejtartásra. Ez eleinte nehéz lehet, de lassan hozzászoksz. Az állandó nyújtózás tónusban tartja az izmokat és így végezzük a gyakorlatokat. Amellett, hogy a nyitások-zárások, közelítések-távolítások során erősödik az izomzat, mindig nyújtjuk is őket.

A saját testsúllyal végzett gyakorlatok révén az izomzat feszes és tónusos lesz, de nem lesz „felfújt” vagy görcsös. A gyakorlatok a hajlékonyság fokozására is irányulnak, melyhez elengedhetetlen az izomzat nyújtása. A nyújtás és erősítés kombinálása miatt lesz karcsú, harmonikusan izmos lábizmunk.

A vádli nyújtását otthon, bármikor elvégezheted az alábbi gyakorlattal:

Egyik lábad elöl, térdben enyhén hajlítva, másik hátul nyújtva. Lábfejek, párhuzamosak és előre néznek. A sarkad szorítsd le a talajra, a hátad legyen egyenes, tekintet előre néz. Testsúlyt picit helyezd előre. Támaszkodhatsz a falnál, vagy az elöl lévő combodon. Egyenletesen lélegezz, kilégzésnél próbálhatod fokozni a nyújtást hátul lévő lábad hátrébb tolásával. Mindig az a vádli nyúlik, amelyik lábad hátul nyújtva van.

De csodát ne várj, kérlek, nem ígérhetem, hogy 3 alkalom után teljesen átalakulsz. Pilates azt mondta:

10 alkalom után érezni fogod a különbséget. 20 alkalom után látod a különbséget. 30 alkalom után pedig tested a teljes megújulás útjára lép.

A kitartó és tudatos munka hozza meg gyümölcsét!

Forrás: Pilates Másképp

Csepely Tímea

2019-01-30T18:48:13+00:00 január 30th, 2019|Csepely Tímea, Mozgás|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet