Nekem is jó a Pilates?

Sokszor elgondolkozol te is azon, hogy melyik lenne számodra a legjobb edzésforma???

Nem tudod, merre indulj??? Sok mindent kipróbálsz, de nem vagy benne biztos, hogy számodra ez az igazi??? Ezzel nem vagy egyedül… más is küszködik ezekkel a kérdésekkel.

De lássuk, hogy mi a meglátása Tímeának erről a kérdésről:

Pilates – kontra megyek a saját fejem után!

Nekem ez túl lassú”, „Nekem ez túl bonyolult”, Én ehhez puhány vagyok”, „Én nem tudom, mi az, de nem is érdekel”, „Én futok”.

Ezek a mondatok töredékét képezik azoknak, amiket kifogásként, indokként, magyarázatként hallottam, mikor elhangzott a Pilates kifejezés a társaságban. Javaslom a jövőben az őszinteség jegyében csak annyit mondj:

KÖSZ NEM, A SAJÁT FEJEM UTÁN MEGYEK!, mert az összes többi csak mondva csinált kifogás.

Kifogás 1.: Zumbázom, Kangoozom, Futok, Kondizom, Stepaerobikra járok, Otthon tornázom a YouTube edzőkkel

Gratulálok, hogy űzöd ezeket a sportokat. Előrébb vagy, mint a legtöbb ember. Hisz te akarsz tenni valamit magadért. Mivel nem ismerlek téged, néhány kérdést feltennék:

Edző vagy? Tanultál edzéselméletet? Anatómiát? Beszéltél valaha edzővel? Gyerekkorodtól sportolsz? Nem rég kezdted? Van rajtad túlsúly? Sok?

Ha ezekre tudnám a válaszaidat, akkor meg tudnám mondani, hogy melyik sportot ne űzd és miért ne. Tévhit, hogy a fitnesztermek órái mindenkinek valók. Azért mondják, mert a profitra hajtanak, és nem zavarja őket, ha te rosszul érzed magad az órán, vagy évek alatt összeaerobikozol magadnak egy jó kis sérülést. Egy 50 fős órán, miközben dübörög a zene, hogyan is figyelhetne rád az edző? Nem lát, nem hall.

Nem tudja javítani a testtartásod. És nem lesz ott, mikor fájni fog a térdízületed. A fitnesz egy üzletág és profitorientált, a te egészségeden és betegségeden szeretne felkapaszkodni. Muszáj szelektálni, tájékozódni!

Nagy túlsúllyal nem is bírod és nem is javasolt nagy intenzitású, sok „ütközéssel” (pl. ugrálás) járó sportot űzni, mert az amúgy is túlterhelt ízületeknek nem tesz jót, és a keringési rendszert is hozzá kell szoktatni az aktív mozgáshoz. Gerincferdüléssel, sérvvel, ízületi problémával különösen meg kell válogatnod, hogy mit sportolj. Ne szégyellj tanácsot kérni! A kulcs az egészséges testhez az egészséges edzésmódszer.

Ez ügyben nem árt szakemberrel is beszélni.

A felsorolt mozgásformákat nevezhetjük kardiónak, mert a kardiovaszkuláris rendszert megedzi (szív+vérkeringés), de semmiképp sem zsírégető, mert a normál pulzus magasabb, mint 60-70%-án történik az edzés pl. egy kangoo órán. Ez nem baj, csak tudj róla.

Ma már tudjuk, hogy az intervallum típusú edzések (rövid ideig intenzív, aztán pihenés) is hatékonyak, sőt… csak kezdőként nem biztos, hogy bírod. A nulláról elkezdve egy sima zsírégető edzés, pl. 60 perces gyaloglás is kihívás lesz, és beindítja a fogyást. Később pedig tudsz váltani, intenzívebb mozgásra.

Zumbázni, Kangoozni, Stepaerobikra járni nagyon könnyű lehet, ha nem is tudod követni az órát. A lábad ide-oda pakolod, és ettől folyik rólad a víz, de valójában az izmaidat alig erősítetted. De valószínűleg nem is ez a cél. Vagy mégis?

Kérlek, találj magadnak egy célt és az ennek elérését szolgáló módszert!

És jegyezd meg nem azért izzadsz, mert zsírt égetsz! A zsír nem serceg a bőröd alatt, mint amikor egy serpenyőben szalonnát pirítasz, és az izzadság nem a pórusokon át kifolyó zsír. Az csak víz (és a benne lévő vegyületek), ami hűti a szervezeted, hogy tovább bírd a terhelést.

A légszomj nem annak a jele, hogy jó az edzésed és fogysz, hanem, hogy nem bírod szuflával. A napokig tartó izomláz, nem azt jelenti, hogy a hét végére karcsú leszel, hanem, hogy túlterhelted magad! A jó edzés fokozatos, mindig egy kicsivel nagyobb terhelést jelent és semmiképp nem okoz napokig tartó fájdalmat és hosszú távon sem hagy maga után maradandó sérülést! Ráadásul tekintettel van tested anatómiai felépítésére és teherbírására!

A változatosság jegyében érdemes a mozgásformákat kombinálni! Zumbázz, heti egyszer és csinálj mást is. Minden egyoldalú, túl intenzív mozgás, előbb-utóbb okoz valamilyen sérülést és hozzászokik a szervezeted. A lendületes, vidám kardió órák is kiváló stresszűzők lehetnek és felpörgetnek, de mindig erre van szükséged?

Ha egész nap pörögsz a munkahelyeden, zsong a fejed, akkor szükséged van az aerobik terem hangzavarára? Lehet, hogy ezt hiszed, de próbálj egyszer eltölteni magaddal egy órát pl. egy Pilates órán. Kénytelen leszel megismerni magad, szembesülni a hiányosságaiddal, gyengeségeiddel.

Nem takar el a hangos zene, sem a tömeg, nem segít a lendület. De minden egyes milliméter, amit a lábaddal, karoddal, hasizmokkal elérsz, az csak belőled fakad, az csak a te eredményed.

Azt hiszem, a Pilatestől félsz, mert nem érted, és ezért lassú, mert nem tudod, hogy mit kell csinálni. És azért nem tudod, mert nem ismered a tested, nem tudod, hogy működnek az izmaid.

Nem tudod, mire való a hasizmod, azon kívül, hogy szexi, ha kilóg a pólóból.

Nem tudod, miért fontos a hátizmod. Nem ismered a gerincoszlop funkcióját. El sem tudod képzelni, hogy nem fáj többé a derekad. Azt hiszed, örökké fiatal maradsz. Azt hiszed, idősebb korban már úgyis mindegy. A tudás megszerezhető, a módszer megismerhető, a kifogások elsöpörhetők.

A világ rohan, te is rohansz. Rohansz a problémák elöl. Nem megoldod őket, hanem elhagyod őket. Csendben lenni nehéz. Mert akkor meghallod a problémák hangját, ahogy követelik a megoldást. A tested és a lelked egy, ne is próbáld szétválasztani őket. Mikor edzel, akkor a lelked is edzésre vágyik. Manapság egyre inkább.

Légy bátor, ismerd meg önmagad, élj egy egészséges és életerős testben, és légy a legjobb barátod!

Forrás: Pilates Másképp

Írta: Csepely Tímea

 

2019-01-30T18:42:46+00:00 január 30th, 2019|Csepely Tímea, Mozgás|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet