Ferenc úr, avagy egy hajléktalan ember története

Immár több, mint egy évvel ezelőtt 2017 őszén volt, hogy először megláttam az utcán. Egy igen csak hajlott hátú és a fejét lefelé biggyesztő embert, akin látszott, hogy a sors megtépázta, aki egy rozoga biciklit megpakolva tolt maga mellett minden nap….. az egész élete ott van azon a bringán, ez nem kérdéses.

Teltek a napok és az úr még mindig masírozott ugyan olyan erőtlenül és bánattal telve. Szakadó esőben, orkán erejű szélben, hűvös és lassan jeges fuvallattal…. és ez nem túlzás. Én meg ültem a meleg autómban és nap mint nap néztem és nem értettem, hogy miért van ez?! Miért van, hogy egy ember ide eljut… Bármikor láttam a szívem össze facsarodott és azt mondtam, hogy bakker Jenő tegyél valamit… És akkor…

Szerintem november vége volt amikor egyik este már 9 óra is elmúlt amikor mentem haza a meleg autómban és megláttam ahogy a buszmegállóban egy padon össze kuporodva ül és szinte meg sem mozdul, hisz olyan hideg volt, hogy csoda, hogy nem fagyott még oda… És akkor haza mentem és egy szatyor cuccal amire úgy gondoltam, hogy szüksége lehet, mentem vissza hozzá…

Leültem mellé a padra beszélgetni, nem tudom mi lehetett az első gondolata, de nagyon nehezen lehetett vele kommunikálni, nem, nem ivott, mert mindenkiben ez fordul meg először, józan volt, de meglepett is, hogy egy ember az éjszaka közepén mellé ül és beszélget vele és megkérdezi, hogy mi van vele?!

Bevallom 20 perc nem kellett és azt hittem oda fagyok a padra és ő ezt nap, mint nap átéli. Már minden bajom volt azt sem tudtam, hogy mozogjak…. ő meg csak ült begubózva. Végre egy kicsit szóba elegyedtünk és az első benyomásom is az volt, hogy egy rendes ember, de a sors kibabrált vele… Ott ülve és beszélgetve, hálás vagyok a sorsnak amit láttam. Megállt egy rendőrségi autó…. és figyeljetek……megkérdezték a hajléktalan embert, hogy minden rendben van e és, hogy az úr, vagyis hogy én nem e zargatom őt?!?! Le a kalappal… ez igen… ez az emberség…

Kb. egy órát ültem ott Ferenc úrral, nem irigylem, én már alig vártam, hogy beüljek a meleg autómba annyira áthűltem…. én egy óra alatt, de mit is panaszkodom… ez az ember megint ott alszik, sőt ott van szinte 24 órában… elszégyelltem magam a gondolattól, bár tudom, hogy nem kell. Megkérdeztem mire van szüksége és mondtam, hogy ami tőlem telik segítek… ezzel búcsúztunk el.

Betartottam szavam.

Utána már sűrűbben álltam meg neki, beszélgettünk és vittem neki néha azt amire szüksége volt… de még mindig az utcán van és ezt így nem lehet hagyni…

Sikerült édesanyám ismerősén keresztül rövid időn belül elhelyezni az érdi hajléktalan szállón …. itt köszönöm meg nekik is, hogy amikor felvettem velük a kapcsolatot készségesen segítettek és megkérdezték, hol, merre található Ferenc úr és pár napon belül meg is lelték és a „vagyonaként” szolgáló bringájával együtt, jó helyre vitték…. és azóta is ott van!

Eltelt egy év folyamatosan beszélgetünk és nagyon sok mindent elárult magáról, már megbízik bennem. Amit itt leírok azt ő személyesen engedte meg nekem, hogy leírjam és elmondjam.

Ugyan úgy kezdődött nála is mint minden más rém mese…. elvált és utcára került.

Szép ház, család, munka és 3 gyermek akik még most sincsenek 20 évesek, egy fiú és két lány az akit ott hagyott, az elején még ment a kapcsolattartás, de valahogy ahogy egyre jobban kezdett lecsúszni a lejtőn már nem tudott velük találkozni és ahogy észre vettem szégyellte is magát és már nem is akart, azért amilyen sorsra jutott. Szeretné felvenni velük a kapcsolatot, hisz a gyermekei… de már azt sem tudja merre vannak. Valahol Tárnok környékén éltek, de ha valaki tudja esetleg ráismert, hogy kik ők akkor, kérlek juttassátok el ezt a pár sort hozzájuk, nagyon várja Ferenc úr, hogy újra lássa gyermekeit.

Mindig is dolgos ember volt. Szobafestő-mázolóként dolgozott egy ideig, majd sírkövesnél volt kemény munkásember, szóval nem ilyet meg a munkától. Viszont a sírkövezés és az évekig az utcán élés nagyon kikezdte az ízületeit és igen csak megroppant fizikailag. Mióta találkoztunk azóta sikerült a nyaki és derék problémáival orvosi ellátást is igénybe venni és mondhatom a kezdeti találkozásunkhoz képest nagyon sokat erősödött és fizikailag is szedi össze magát egyre jobban. De még arrébb van a teljes lábra állástól. Viszont nagyon szeretne dolgozni!!! Akinek módjában áll ebben segíteni Érd környékén elérhető távolságban annak hálásak lennénk. Ha esetleg egy könnyű fizikai munka lenne vagy egy nappali, vagy éjszakai portás állás, olyan amit ő is eltudna végezni akkor az jó lenne. Illetve bárkinek bármilyen ötletét szívesen fogadjuk.

Amire jelenleg még szüksége lenne egy jó bakancs, ami már eléggé megtépázott a sors és a kilométerek… olyat egyenlőre még nem sikerült szereznem, egy meleg kabát, mert amit tavaly adtam neki az sajnos új gazdára talált akit nem tudunk, hogy ki lett, de biztos nagy szüksége volt rá, ha a sorstársától „kölcsön” vette örökre. Na meg igazából egyéb más tartós élelmiszertől kezdve, amit Te nem használsz és nincs rá szükséged otthon.

Beszélgettem a hajléktalan szálló vezető helyettesével és az ő elmondása szerint is egy rendes emberről beszélgetünk. Tisztességes, becsületes, nem alkoholizál. Ő is kezeskedik érte. Amikor beszélgettünk azt mondta, hogy: amit Ferenc úr mond, az biztos úgy van, én elhiszem neki. Azt hiszem, ez mindent elmond.

Köszönöm, hogy vetted a fáradságot és végig olvastad a levelet. Ferenc úrért én is kezeskedem és a jövőben is ami tőlem telik támogatni fogom. Annyit elmondanék én is, hogy egy ápolt, tiszta, becsületes, hálás emberről beszélgetünk, aki hálás minden segítségért. Én ezzel segítek, hogy leültem és megírtam ezt neked.

Hogy miért segítek???

Mert boldogsággal tölt el, hogy segíthetek és mikor megálmodtam a www.alternativan6e.hu weblapom akkor is az első gondolatom ez volt:

Egészség értünk, emberek egymásért, egymással az egészségért! Ez a 6E jelentése … szóval Emberek egymásért, ez nem hiába van benne!

Ha módodban áll segíteni, akkor annak nagyon hálás lenne Ferenc úr, kinek becsületes neve Szilágyi Ferenc László.

Lehet, hogy sikerül egy jó munkát kifogni, lehet, egy kedves felajánlást kap, de ami a legfontosabb számára, lehet, hogy eljut a gyermekeihez ez a pár sor és magukra ismernek.

Rajtam keresztül el tudod juttatni, amit szeretnél, de ezt csak az eredeti bejegyzésben tudod megtenni, hisz a sokadik megosztást már nem biztos, hogy követni tudom, és nem látom, hogy mi van aláírva.

Vagy az érdi Hajléktalan szálló címére Szilágyi Ferenc nevén még csomagot tudtok küldeni.

Cím: Érd 2030 Fehérvári út 87-89.

Ha üzenni szeretnél, akkor privátban keress meg.

Már egy megosztás is segítség!

Köszönöm, ha ezt megteszed Ferenc úrért!

Ezt a levelemet először 2018 decemberében tettem közzé. Nagyon sokan jeleztek vissza és meg is kerestek több lehetőséggel.

Majd ami ezután történt …

Ezt már 2019 januárban írtam hozzá…

Ferenc úr, avagy egy hajléktalan ember sztorija … ami azóta történt

Sziasztok!

Először is szeretném megköszönni azt a sok üzenetet, bátorító szót, együttérzést, amit kapott Ferenc úr tőletek.

Na meg azoknak is nagyon köszönjük, akik személyesen is vették a fáradságot és akár megkeresték és vittek neki bakancsot, ruhát, élelmiszert.

Hálás vagyok azért, hogy volt köztetek olyan, aki nem csak Ferenc úrra gondolt, hanem a többi bentlakó fedél nélkülire is. És hálás vagyok azoknak, akik felajánlották, hogy alkalmaznák őt és ezáltal biztosítanák a jövőt neki.

Tényleg nem tudom eléggé megköszönni nektek.

A gyerekekkel kapcsolatban még nem sok előrejutás van, de vannak infók … de ott még jobban utána kell járni, mert nem egyszerű ennyi idő után előkeríteni őket.

Jelenleg, sokkal jobban van Ferenc úr és elindítottuk azt a projektet, hogy a munkába vissza állítsuk és talpra tudjon állni. Itt is sok segítséget kapunk, szerintem ez is meglesz … már csak fizikailag kell bírnia…

Úgy, hogy most itt tart a történet és meglátjuk, mit hoz a lehetőség és a sors.

Köszönöm nektek.

Jenő

2019-03-30T09:09:42+00:00 március 20th, 2019|Egyéb|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet