Hogyan kezdjünk hozzá a meditáláshoz?

Ha már eljutottál arra a szintre, hogy eldöntötted, hogy meditálni szeretnél, akkor jön a következő kérdés.

Oké, de hogy kezdjek hozzá?

Egyszerű…. ülj le, koncentrálj a csendre…. megy ez …. Na de ilyen egyszerű lenne?

Sri Chinmoy megadja a választ.

A meditáció elkezdésével az ember egy belső felfedezőútra indul. Az út végén végtelen béke, fény és üdvösség várja.

A meditáció elkezdése

Ha meditációd valóban magas és mély,
Feltétlen csendes társalgásba kezdesz a békével.

Hogyan kezdjük a meditációt?

Spirituális szempontból minden kereső kezdő. Kezdő az, aki belső ösztönzést érez, hogy valami egyre istenibbé, valami egyre megvilágosítóbbá, valami egyre beteljesítőbbé váljék.

Abban a pillanatban, amikor állandóan és folytonosan fejlődni akarsz, amikor állandóan túl akarod szárnyalni magadat, és be akarsz lépni az örökké túlszárnyaló túlvilágba, abban a pillanatban örök kezdővé válsz.

Olvass könyveket a meditációról

Ha egészen kezdő vagy, az a legjobb, ha elolvasol néhány spirituális könyvet. Ettől inspirációt nyersz. Olyan spirituális mesterek könyveit olvasd, akikben teljesen megbízol.

Vannak mesterek, akik elérték a legmagasabb tudatot, és ha az ő könyveiket olvasod, az kétségkívül inspirálni fog. Jobb, ha nem olvasol olyan könyveket, amelyeket professzorok vagy tudósok írtak, vagy olyan törekvők, akik még az utat járják, és még nem érték el a megvilágosodást.

Az Igazságot csak azok tudják továbbadni, akik megvalósították az Igazságot. Különben csak olyan lesz az egész, mintha vak vezetne világtalant.

Gyakorold a meditációt másokkal együtt

Az is jó, ha olyan emberekkel érintkezel, akik a meditációt már egy ideje gyakorolják. Ezek az emberek nincsenek abban a helyzetben, hogy tanítsanak, de inspirálni tudnak.

Még ha csak mellettük ülsz, miközben ők meditálnak, belső lényed tudat alatt akkor is bizonyos meditatív erőhöz jut tőlük. Nem lopsz el semmit.

Belső lényed egyszerűen csak hagyja, hogy ezek az emberek segítsenek neki, anélkül, hogy ennek külsőleg tudatában lennél.

Szabj ki időt a meditációra

Az elején ne is gondolj a meditációra. Egyszerűen szabj ki egy bizonyos időt, amikor megpróbálsz csendes és nyugodt lenni. Próbáld meg azt érezni, hogy ez az öt perc a belső lényedé, és senki másé. A rendszeresség a legfontosabb.

Gyakorolj rendszeresen, mindig egy adott időpontban.

A boldogság
Nem szerencse kérdése.
A boldogságot
Imánkkal és meditációnkkal
Kell kifejlesztenünk.

Meditációs alaptechnikák

Kezdd a meditációt koncentrációval

A kezdő legjobban teszi, ha koncentrációval kezd. Különben alig kíséreli meg értelmét lecsendesíteni és kiüresíteni, máris nemkívánatos gondolatok milliói fognak belé hatolni, s így képtelen lesz akár egy másodpercet is meditálni.

Ha azonban koncentrálsz, akkor kihívod azokat a hamis gondolatokat, amelyek megpróbálnak beléd hatolni. Az elején tehát gyakorold pár percet a koncentrációt. Néhány hét vagy hónap után a meditációt is megpróbálhatod.

Érezd magad gyermeknek a meditációban

Amikor meditációba kezdesz, próbáld meg azt érezni, hogy gyermek vagy. A gyermeknek még nincs fejlett értelme.

Az értelem csak tizenkét, tizenhárom éves korban kezd intellektuálisan működni. De ez előtt a gyermek csupa szív. A gyermek úgy érzi, hogy nem tud semmit. Nincsenek előítéletei a meditációval és a spiritualitással kapcsolatban. Mindent újonnan akar megtanulni.

Virágoskert meditáció

Meditáció során először érezd, hogy gyermek vagy, és képzeld el, hogy egy virágoskertben állsz. Ez a virágoskert a te szíved.

Egy gyerek órák hosszat el tud játszani a kertben. Egyik virágtól a másikig megy, de nem megy ki a kertből, mert örömét leli a virágok szépségben és illatában. Érezd, hogy van benned egy kert, és addig időzhetsz benne, ameddig csak akarsz. Így megtanulhatsz a szívedre meditálni.

Belső sírás – a meditáció titka

Ha a szívedben tudsz maradni, érezni fogsz majd egy belső sírást. Ez a belső sírás, amelyet törekvésnek nevezünk, a meditáció titka.

Ha egy felnőtt sír, akkor ez a sírás általában nem őszinte. De ha egy gyermek sír, akkor az nagyon őszinte, még ha csak egy cukorért sír is. Abban a pillanatban az a cukor jelenti számára az egész világot. Ha pénzt adsz neki, nem lesz elégedett.

Ő csak a cukrot akarja. Ha egy gyermek sír, az apja vagy az anyja rögtön jön, hogy segítsen neki. Ha szíved legmélyéből tudsz sírni békéért fényért és igazságért, és ez az egyetlen, ami kielégíthet, akkor Isten, örök Atyád és Isten, örök Anyád biztos, hogy el fog jönni, és segít.

Folyton olyan gyámoltalannak kell érezned magad, mint egy gyermek. Abban a pillanatban, amint gyámoltalannak érzed magad, jön valaki, és segít.

Ha egy gyerek elveszett az utcán és sírni kezd, akkor egy jószívű ember odamegy hozzá és megmutatja neki, hogy hol lakik. Képzeld el, hogy eltévedtél az utcán, és ott állsz egy vihar közepén.

Kétség, félelem, szorongás, bánat, bizonytalanság és más negatív erők ömlenek le rád. De ha őszintén sírsz, akkor jön valaki, hogy megmentsen és megmutassa, hogyan mehetsz haza, azaz a szívedbe. És ki ez a valaki? Isten, a Belső Vezetőd.

Ahhoz, hogy új univerzumot teremts,
Az ima szépségére
És a meditáció magasztosságára
Van szükséged mindennap.

A Belső Vezető a meditációban

Isten megjelenhet valamilyen alakban vagy alak nélkül; meditációd alatt azonban az a legjobb, hogyha Istent emberi lényként képzeled el.

A kezdőnek mindig a személyes Istenre kell meditálnia. Ez azért van, mert ha Istent személytelen aspektusában akarod látni, megzavarhat a mérhetetlensége. Kezdd tehát a személyes Istennel, és onnan haladhatsz majd Isten személytelen aspektusához.

Most talán kezdő vagy a spirituális életben, de ne gondold azt, hogy örökre kezdő maradsz. Egyszer mindenki kezdő volt.

Ha rendszeresen gyakorlod a koncentrációt és meditációt, s ha keresésedben valóban őszinte vagy, akkor mindenképp fejlődni fogsz. Az a fontos, hogy ne veszítsd el a lelkesedésed. Az Isten-megvalósítás nem megy egyik napról a másikra.

Ha rendszeresen és teljes odaadással gyakorlod a meditációt, ha úgy tudsz sírni Istenért, ahogy a gyermek sír az anyja után, akkor nem kell a célod felé futnod. Nem, a cél jön el hozzád, oda áll eléd, és teljesen a sajátjának tekint.

„Meditáció-szívem
Életem kiválóságának
Egyedüli termelője.”

– Sri Chinmoy

Forrás: http://meditalj.hu/meditacio/meditacio-kezdjuk-az-elejen-de-hogyan/

2019-03-20T17:54:28+00:00 március 20th, 2019|Egyéb, Lélek|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet