Mi is az az Ájurvéda?

Ájurvéda egy holisztikus szemléletű egészségtudomány és filozófia ötvözete, ami a megelőzésre és karbantartásra (az egészség ápolására) irányítja a figyelmet.

Eredetileg Indiából származik és egy teljes gyógyító rendszer sokféle összetevővel, amelyek együttes célja az érzelmi, a testi és a szellemi állapot javítása, fokozása.

Számos különféle ágat felölel az egészségmegőrzés és a gyógyítás minden területén.

Az Ájurvéda egyfajta sajátos életviteli programnak is tekinthető, mely érinti az emberi élet minden területét és kiterjed az annak teret adó környezetére is.

Az Ájurvéda szó szerinti jelentése: az élet tudománya és ie. 4000 körüli keletkezésre vezethető vissza.

Az Ájurvéda 3 energia-rendező erőt, azaz DOSHAT különböztet meg.

Ezek neve: vata, pitta és kapha. Egyensúlyzavaruk esetén a doshak okozzák a megbetegedés folyamatát.

Minden embernek egyedi alkata van, melyet a testben lévő energiák, a 3 dosha vagy tridosha határozza meg.

A személyiség típust mindenkinél e 3 dosha különböző mértékű aránya határozza meg, ugyanakkor mindenkinél 1 vagy 2 dosha dominál.

A Dosha-k jelentései:

Vata jelentése : Mozgató, mozgásba hozó, mozgás

Vata dosha felelős a másik két dosha mozgásáért is. Vata, mint energia-rendező erő felel az érzékelés, tájékozódás és szellemi működés egyensúlyáért. Az idegrendszer és a kiválasztó folyamat tevékenységeit irányítja.

Vata elemei a levegő és az éter.

Az éter a test üres, üreges részeiben lakozik és a finomcsatornák kitöltője.

Vata típus főbb jellemzői (egyensúly esetén): általában karcsú, törékeny alkat, száraz bor, kicsi szemek, szögletes, hegyes arc, szabálytalan fogsor, keskeny ajkak, rendszertelen és felszínes alvás és étkezés, gyors mozgású és beszédes, vágyakozik a meleg után (fázós).

Pitta jelentése : Az emésztő

Pitta dosha a felelős mindenféle vegyi és anyagcsere folyamatért, a szellemi táplálék megemésztéséért is. Hővel és az anyagcserével kapcsolatos funkciókat képviseli.

Pitta eleme a tűz

Pitta, azaz a tűz hordozója a testben a víz vagy az olaj. Általában valamilyen sav formájában ismerjük fel.

Pitta típus főbb jellemzői (egyensúly esetén): gyakran szőkék, szeplősek, arcuk szív alakú, aranyos orr és világos szemek, fogaik enyhen sárgásak lehetnek, arányos sportos testalkat, mély, de rövid alvás és  rendszeres sűrűn étkezés, mérsékelten aktív és egyenes/pontos beszédű, szereti a hűvöset.

Kapha jelentése : A dolgok összetartója

Kapha dosha szolgáltatja az építőanyagot, a támaszt, ő képezi a testünk tömegét. Hozzá tartozik az érzelmi szilárdság, megbocsátás, szeretet, szerénység, állhatatosság. A fiziológiai szerkezeti megjelenését képviseli és a biológiai erőért, a természetes szövetellenállásáért és a megfelelő testi felépítésért felel.

Kapha típus főbb jellemzői (egyensúly esetén): zsírosabb bőr, erős/hullámos haj, kék vagy barna szem, kerek arc, erős testalkat, mély hosszú alvás, egykedvű, lassú mozgású és beszédű.

Kapha eleme a víz és föld.

Kapha (víz) közvetítője a föld. Testünk túlnyomó része vízből áll, melyet bőr és nyálkahártya határvonalai tartanak össze.

Az Ájurvéda terapeuta a dosha megállapítása után rátér a rendellenességek feltárására, és egy teljeskörű személyre szabott egyéni életviteli programot, egyénre szabott étkezési programot alakít ki közösen a klienssel az adott “egyensúlyzavar” helyreállítására.

Mindig holisztikusan kezeli a klienst, és különböző terápiákkal, masszázsokkal és Ájurvédikus gyógynövény termékekkel, jógával, meditációval visszaállítja az egyensúlyt a test, tudat és lélek területén is.

Különös figyelmet szentel a megelőzésre és az egészség megőrzésére, karbantartására különböző praktikákkal és étrenddel.

Írta: Bio Bea

2020-02-23T11:38:18+00:00 február 23rd, 2020|BioBea, Lélek|0 hozzászólás

Hagyj üzenetet