Tolnai Klára 2018-05-17T10:43:23+00:00

Project Description

Tolnai Klára

Tolnai Klára

Tolnai Klára

Személyi edzőként tapasztalom, amikor az első alkalommal elbeszélgetek valakivel,  hogy a személyi edzés alatt sokan csak a fitnesz termi „gyúrós” kondigépes edzésre gondolnak.  Nem is jut eszükbe az, hogy a gerinctorna is ide tartozik. Pontosan azért személyi edzés, mert személyre szabott edzésről van szó és mindenki más alkatú, más életkorú és más problémája van. Tehát akinek pl gerincproblémája van, vagy csak fáj a dereka (ennek is sok oka lehet, nemcsak az ülő munka), akkor először megerősítjük azokat az izmokat amelyek elgyengültek, a feszes izmokat pedig lazítjuk, nyújtjuk. Amikor már ezeken túl vagyunk,  utána már természetesen gondolkodhatunk az erősítő, funkcionális, súlyzós gyakorlatokon is!

Van akinél már pár alkalom után is változást látunk a testtartásában. Azon kívül pedig fokozatosan elmúlnak a folyamatos feszítő, és beidegződött helytelen tartások, amelyek leginkább a fájdalom miatt alakulnak ki. Sajnos  sokan észre sem veszik, hogy nem szimmetrikus a testük, pl az egyik válluk kicsit fel van húzva és azért tartja így, mert így nem fáj neki. Jó tudni, hogy ez nem megoldás. A fájdalom a test jelzése, hogy valamit tenni kell!

A fájdalom elferdíti a testünket és testünk ezt  egy helytelen testtartással kompenzálja. Ez nem jó, mert nemcsak a testünk, hanem az izmaink, a csontjaink is megszokják ezt a helyzetet és évek múlva úgy marad, sőt rosszabbodni fog az állapot. Ezért van sajnos az, hogy az idősebb emberek „összemennek”, deformálódnak.

A gerinctornában alkalmazott nyújtó, erősítő, laterál flexiós (oldalra hajlások), rotációs (törzscsavaró, gerinccsavaró)  gyakorlatok nagyon sokat segítenek abban, hogy a testünk egyensúlyban legyen, azaz az antigravitációs izmaink –testtartásért felelős izmok – helyesen működjenek és még idősebb korban is jól érezzük magunkat!

Tolnai Klára
Tolnai KláraWu Shuang Dao Yin kínai gerinctorna oktató
Ha a gerinctorna gyakorlatokat a gyerekeknek is megtanítanák, akkor nem lenne olyan sok nyak-,hát-,váll- és derékfájdalommal küszködő felnőtt, nem beszélve a gerincproblémákról!

Hogy miben és kiknek tudok segíteni?

Gerincproblémásoknak és azoknak akiknek még nincs semmi komolyabb fájdalmuk, problémájuk, hanem csak prevenció,  azaz  megelőzés céljából szeretnék a gerincüket és testüket karban tartani. Csoportos órákat is és személyi edzéseket is tartok.

Kismamáknak a speciális légzéstechnika és gyakorlatok miatt nem javasolt, a kínai gerinctorna. Azonban a másik fajta gerinctornám minden további nélkül, de csak a 10-36. hétig!

14 év alatti gyerekeknek sem javasolt a kínai gerinctorna, de a másik fajta gerinctornával nagyon sokat tehetnek a szülők a gyermekek testtudatáért, testtartásáért!

Sportolóknak és 14 éves kortól bárkinek javasolt a kínai gerinctorna: a jó közérzetért, megelőzés céljából, vagy rehabilitációs időszakban a gyógytornász vagy orvos javaslatára. De ha már fájdalmak alakultak ki, akkor is nagyon jó hatással lesznek rá a gyakorlatok!

Senior korosztály kedvence a kínai gerinctorna: Mozgás és légzés hiányában az izomsejtek leépülnek, a szív és keringési rendszer teljesítőképessége csökken, a betegségek egyre gyakrabban alakulnak ki. Tornával ezek a problémák megszűnnek.

unnamed
unnamed-2
Cím: Maya Fitness, 1165 Budapest, Arany János utca 57. (csoportos órák és személyi edzés)

180 FittFok Stúdió, 1081 Budapest, Népszínház utca 22. (személyi edzés)

Green Fitness , 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 135/A (személyi edzés)

Pilates Másképp Stúdió, 1091 Budapest, Haller út 88.

Telefonszám: 06-30-225-466

E-mail cím: tolnai.klara@yahoo.com

Weboldal: www.tolnaiklari.hu

Internetes fellelhetőségek:

http://108.hu/minek-nekem-gerinctorna

http://mentatrend.hu/gerinctorna-uszd-meg-mutetet/

Zelina György: Keleti gyógymódok, 128-133.oldal

Egy örömhírt szeretnék megosztani, pont ezen a héten (2016.október 14.) az egyik vendégem nagy örömmel mesélte, hogy íriszdiagnosztikán járt és azt mondták neki, hogy a gerince egyenesebb lett mint volt!

(a hölgy a senior korosztályhoz tartozik és kb. fél éve jár hozzám hetente egyszer)

Klárit hosszú évek óta ismerem, kínai gerinctornára iratkoztam be hozzá.
Régebben sokat jógáztam és örültem, hogy felfedezhettem a hasonlóságot a jóga és a Wu Shuang Dao Yin kínai gerinctorna között. Ez utóbbinál azonban számomra furcsa volt, ahogy ki kellett tartani a légzést és úgy dolgozni az izomzattal.
Klári természetes személyisége azonban segített abban, hogy ezt a számomra „furcsaságot” sikerüljön könnyen és hamar beépítenem a gyakorlatok során.
Klári nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az órákon mindig magyarázta, mit miért és hogyan csináljunk. Ha valamelyik gyakorlat nem ment, átképezte azokat számomra is kivitelezhető formára. A zene is mindig összhangban volt a gyakorlatokkal.
Egyik nyáron komoly derékfájással küzdöttem és nem szerettem volna gyógyszereket szedni.
Klári outdoor edzései segítettek hozzá ahhoz, hogy megtapasztaljam, mennyit is tudok tenni az egészségemért és a fájdalmam csökkentéséért. Ez az időszak nagyon meghatározó volt számomra. A gyakorlatok végzése során gyakran meg kellett állom, mert olyan erős fájdalmaim voltak. Ezeken a periódusokon Klári profi módon átsegített. Szavakkal, gesztusokkal, egyéb gyakorlatokkal és a fantasztikus relaxációkkal. Amikor valakinek hónapok óta sajog a dereka, csak az tudja igazán értékelni, milyen érzés az, amikor ennek vége van. Klárinak ezért örökké hálás maradok.
Ezek után kimaradt pár évem a gerinctornából a munkabeosztásom miatt, de most nemsokára ismét alkalmam nyílik arra, hogy Klári segítsen az egészséges mozgásom, életvitelem fejlődésében és ezt már alig várom!
Tátrai Katalin

Hagyj üzenetet